Erişilebilirlik

Fransa'da Sarkozy'e Karşı Gösteriler


Fransa’da iki turlu olarak yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri dün tamamlandı. Fransızlar büyük farkla sağcı Halk Hareketi Birliği Genel Başkanı Nicolas Sarkozy’yi Cumhurbaşkanı seçtiler. Oyların yüzde 53’ünü alarak seçilen Sarkozy’nin göreve gelmesi taraftarlarını sevindirirken, rakibi Sosyalistlerin adayı Segolene Royal’in yenilgisi seçmenlerinde büyük üzüntü yarattı. Fransa önce siyasi coğrafya olarak ikiye bölündü. Ülkenin kuzey ve doğu illeri sağı, güney ve batı illeri ise solu tercih etti.

İkinci bölünme ise Paris meydanlarında yaşandı. Paris’in tarihi iki meydanı Concorde ve Bastille iki ayrı manzaraya ev sahipliği yaptı. Bir tarafta Concorde meydanında sanatçılar eşliğinde Sarkozy’nin zaferini kutlayan 10 bin kişi, hemen yakınında Sarkozy’nin seçilmesini Fransız ihtilalinin ünlü meydanı Bastille’de protesto eden binlerce genç. Bütün “sükunet” çağrılarına rağmen, gece yarısına kadar Fransa genelinde öfkelerini “şiddetli” gösteriler yapıldı. Öfkesini göstermek isteyen 5 bin anti-Sarkozist, taş sopa ve siyah maskelerle Bastille meydanına gelerek, arabaları ateşe verdi, polisle çatıştı. Olayları engellemek için 3 bin ek polis gücü ile kuşatılan Paris’te, polis taş atan göstericileri göz yaşartıcı gaz ile dağıttı. Gece yarısına doğru göstericiler dağıtılırken, olaylar Bastille meydanının yanısıra Paris’in bazı banliyöleriyle, Lyon, Toulouse, Nantes, Brest ve Marsilya kentlerinde sıçradı. Olaylar sonunda toplam 367 araba yakıldı, 270 kişi de göz altına alındı.

Fransa’da üçüncü bölünme manzarası ise medyada yaşandı. Sol eğilimli Liberation Gazetesi tek kelimelik manşetiyle Fransa’yı bekleyen günleri « Zor » diye tanımladı. Gazetenin başlığı Sarkozy’nin ülkenin bir kesimi tarafından kabullenilmesinin de zor olacağına işaret etti. Başından beri Sarkozy’yi destekleyen sağ eğilimli Le Figaro Gazetesi ise, Sarkozy’nin zaferini « Parlak zafer » başlığı ile duyurdu. Üç kez üst üste aynı ekip karşısında seçim kaybeden sol'u ise zor günlerin beklediğini yazdı.

Seçilmesinin ardından ülkesine birlik mesajı veren Sarkozy, dünyaya mesaj vermeyi de ihmal etmedi. Avrupa’ya “Fransa’nın daha güçlü bir biçimde Avrupa’ya geri döneceğini” belirten Sarkozy, Amerika Birleşik Devletlerine de “dostluk ilişkilerini daha da geliştirecekleri mesajını verdi. Chirac döneminde Irak savaşındaki karşıt tutumu nedeniyle soğuyan Fransa Amerika ilişkilerini yeniden ısıtmasına kesin gözüyle bakılan Sarkozy, “Amerikalı dostlarımız bizim dostluğumuza güvenebilir. Ama dost olmak demek her konuda aynı şekilde düşünmek demek değildir” diye de ekledi. Sarkozy’nin dostluk çağrısı, Amerika’da en üst seviyede karşılığını buldu. Başkan Bush, Sarkozy’nin konuşmasının hemen ardından yeni meslektaşını cep telefonundan arayarak tebrik etti. Bush Sarkozy’le çalışmak için sabırsızlandığını” da iletti. Ayrıca Almanya Başbakanı ve Avrupa Birliği dönem başkanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Tony Blair, İspanya Başbakanı Jose Louis Zapatero ile İtalya Başbakanı Romano Prodi de cep telefonundan arayarak yeni meslektaşlarını aynı gece kutladılar.

Yorucu bir seçim kampanyasının ardından 30 yıldır çalıştığı hedefine ulaşan Nicolas Sarkozy ise tamamiyle yeni bir siyasetçi portresi çizmeye daha ilk günden başladı. Kot pantolonunu takarak seçim sabahı gizlice eşini ve çocuklarını alarak Fransa’nın en hassas bölgelerinden birisi olan Korsika adasına tatile giden Sarkozy, 10 gün boyunca Paris’ten uzak kalarak önce dinlenecek, ardından 16 Mayıs’ta devralacağı Cumhurbaşkanlığı görevine hazırlanacak. Sarkozy bu 10 günün sonunda göreve geldiğinde atacağı illk adımları ve beraber çalışacağı kabinesini belirleyecek. Fransa’nın muhafazakar Cumhurbaşkanı’nın masasında daha liberal bir ekonomik ve sosyal program, Amerika ile daha yakın bir ilişki, AB ile genişleme ve Türkiye karşıtı bir politika ile ülke barışını yakından ilgilendiren daha sert bir yabancılar ve göçmen politikası bekliyor.

Kulislere yansıyan bilgilere göre Sarkozy’nin yeni kabinesinde programında yer verdiği gibi, 7’si kadın 15 bakan olacak. Yakın çalışma arkadaşı Milli Eğitim eski Bakanlarından François Fillon’u Başbakan yapmasına, büyük bir sürpriz olmadığı taktirde, kesin gözüyle bakılıyor. Yakın çalışma arkadaşları Michel Alliot Marie’nin Dışişleri Bakanlığına, Alain Juppe’nin Avrupa’dan sorumlu Devlet Bakanlığı’na, Jean Louis Barloo’nun Maliye Bakanlığı’na, Ermeni kökenli hukukçu politikacı Patrick Deveciyan’ın ise Adalet Bakanlığı’na getirilmesi bekleniyor.

Tepkilere rağmen, Fransa genç ve değişik tarzıyla yeni bir Cumhurbaşkanına hazırlanıyor. Pragmatik ve pratik yönü ağır basan muhafazakar politikacı Nicolas Sarkozy, mevcut Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’tan son derece derin farklılar çiziyor. Sarkozy’nin Chirac’la en önemli farkı ise, Amerika’ya bakış açılarında yaşanıyor. Yeni Cumhurbaşkanı Sarkozy, görevine resmen 16 Mayıs’ta başlayacak.

XS
SM
MD
LG