Erişilebilirlik

Halkın Seçmesi Onaylandı


Hükümetin erken seçim kararı ile birlikte gündeme getirdiği Anayasa değişikliği paketinde yer alan ve Cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören madde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin beş yılla sınırlanması ve iki kere seçilme hakkına ilişkin madde de onaylandı. Kuruldan, milletvekili genel seçimlerinin dört yılda bir yapılmasını öngören maddeye de onay çıktı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından hazırlanan Anayasa değişikliği paketine Anavatan Partisi de destek verdi. Paket için TBMM’de yapılan görüşmelerde büyük tartışmalar yaşanırken, ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören maddeye karşı büyük direnç ortaya koydu.

CHP adına konuşan grup başkanvekili Kemal Anadol, cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusunda ülkede gerekli tartışmanın yapılmadığından yakınırken, bugünkü koşullarda böyle bir seçim sisteminden yana olmanın doğru olmadığını söyledi. AKP’liler, CHP’yi ‘halktan kaçmak’la suçlarken, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu’nun konuşması sırasında Genelkurmay Başkanlığı’nın 27 Nisan’da yayınladığı bildiri tartışma yarattı.

AKP’li vekillerce Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasından haberdar olmakla suçlanan Mumcu, bu suçlamaya tepkisini gösterirken “Haberi olup da, milleti haberdar etmeyen şerefsizdir, namussuzdur” ifadesini kullandı.

CHP-DSP İşbirliği

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) erken seçimin tarihini 22 Temmuz olarak belirlemesinin ardından merkez sağda Anavatan Partisi (ANAP) ile Doğru Yol Partisi’nin (DYP) birleşmesiyle kendini gösteren seçim hazırlıkları merkez sola da yansıdı.

Demokratik Sol Parti’nin (DSP), seçimde işbirliği için CHP’ye götürdüğü öneri kabul gördü.

Seçimde işbirliği konusunda DSP ile ‘mutabık’ olduklarını söyleyen CHP lideri Deniz Baykal, DSP’den ‘iyi niyet’ gördüklerini ve bunun kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Baykal, DSP ile parti kapatma şartı olmaksızın da seçimde işbirliğine gidilebileceğini belirterek, DSP’nin ilgili organlarında bu konunun görüşülmesini beklediklerini dile getirdi. İki partinin önce CHP çatısı altında seçimlere girmesi daha sonra da gerekli koşulları oluşturup birleşmeleri planlanıyor.

YSK’dan GP’ye Ret

Öte yandan YSK, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesiyle birlikte ‘derhal seçim’ istemiyle Genç Parti (GP) tarafından yapılan başvuruyu reddetti. YSK, daha önce açıklandığı gibi seçimin 22 Temmuz’da yapılması gerektiğini görüşünü dile getirdi.

GP Genel Sekreteri Mehmet Ali Akgül, cumhurbaşkanı seçilemediği için Anayasa'nın 102. maddesi uyarınca yeni bir seçim tarihi ve takvimi belirlenmesi istemiyle YSK’ya başvurmuştu. Akgül, Anayasa'nın 102. maddesinde yer alan ve cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde TBMM seçimlerinin ‘derhal’ yenilenmesi gerektiği hükmünün devreye girdiğini öne sürmüştü.

XS
SM
MD
LG