Erişilebilirlik

Irak Konferansı Sona Erdi


Amerika Dışişleri bakanı Condoleezza Rice, İran’ı militanları silahlandırma ve Irak’ta terörizmi desteklemeye son vermeye çağırdı. Rice, bu çağrıyı Mısır’ın Şarm el Şeyh kentinde düzenlenen iki günlük Irak konferansının kapanışında yaptı.

Amerika Dışişleri Bakanı, zengin bir kültüre sahip olan İran’ın uluslararası toplulukta olumlu bir rol oynaması gerektiğini söyledi.

Dün Suriye dışişleri bakanı Velid Muallim ile görüşen Rice, Şam’ı yabancı militanların sınırlarından Irak’a geçmesini önlemeye çağırdı. Rice, yabancı militanların Irak’taki bombalı intihar saldırılarının ana kaynağı olduğu görüşünü savundu.

İran: ABD Sorumlu

Ancak İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki, Irak’taki çıkmazdan Amerikalı sorumlu tutarak işgalin bu ülkedeki durumu kötüleştirmekten başka işe yaramadığını söyledi. İran’ın her zaman çözüm ve barıştan yana olduğunu vurgulayan Muttaki, işgal kuvvetlerinin izlediği başarısız politikaların düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Bu arada Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Amerika ve İran’ın konferans sırasında “uzmanlar düzeyinde” ikili görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.

Muttaki Yemeği Terketti

Bu arada Amerikalı yetkililer, İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki’nin dün akşam konferanstan sonra verilen yemeği birden terk ettiğini bildirdi.

Muttaki’nin yemeğe katılması durumunda Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın tam karşısına oturması bekleniyordu.

İranlı bakanın yemek sırasında hizmet veren bir kadının kırmızı elbisesini fazla açık bulduğu ve masadan bundan dolayı ayrıldığı bildirildi.

Konferans sırasında Amerikalı ve İranlı bakanların yüzyüze görüşmesi planlanmıştı, ancak görüşme şu ana kadar gerçekleşmedi.


XS
SM
MD
LG