Erişilebilirlik

4 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


New York Times başbakan Erdoğan’ın erken seçim çağrısı yaparken Adalet ve Kalkınma Partisi’nin güçlü taban örgütlenmesine güvendiğini yazıyor. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bütün stratejisini Ak Parti karşıtlığı üzerine kurduğunu belirten gazetenin muhabiri Sabrina Tavernise, buna karşılık Ak Partililerin enerjik bir şekilde bütün seçmenlere ulaşmaya çalıştığını vurguluyor:

"Türkiye’deki laik seçkinlere göre, Erdoğan ve yandaşları ülkeyi geriye götürmek istiyor. Ancak Ak Parti’nin güçlü yerel örgütlenmesi, partinin seçimden galip çıkmasını sağlayacak gibi görünüyor. Ve eğer AKP seçimi kazanırsa, iktidar da 1923 yılından bu yana, ülkeyi denetim altında bulunduran laik seçkinlerden dindar orta sınıfa geçmiş olacak. Uzmanlara göre AKP’nin en büyük eksiği ise laik kesimi dinlememesi veya onların kaygılarını dikkate almaması."

Washington Post muhabiri Anthony Shadid de, Ak Parti’nin diğer ülkelerdeki İslamcı örgütler gibi, tabanda güçlü bir sosyal dayanışma ağı kurduğuna dikkat çekiyor. Ümraniye’de seçmenlerin nabzını yoklayan muhabir, bu dayanışma ağının ve AKP’nin yaptığı hizmetlerin, sandığa da yansımasının beklendiğini vurguluyor:

"2001 yılındaki ekonomik krizde, insanların bütün hayatları boyunca biriktirdiklerini kaybetmesinin ardından iktidara gelen AKP’nin ekonomik politikaları halkın desteğini kazandı. Ak Parti ayrıca Avrupa Birliği üyeliği için gerekli siyasi ve ekonomik reformları da uygulamaya koydu. Ancak AKP’nin dini niyetleri konusu hem muhalifleri hem de yandaşları arasında hala bir tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Ümraniye’deki bazı insanlar ise, AKP’nin İslami köklerinin, partiyi daha az değil daha çok hoşgörülü davranmaya yönelttiğini ve kendi muhafazakar yaşam tarzlarına olanak sağladığını söylüyor."

USA Today ise Fransa’da bu hafta sonu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, Amerika ile Fransa arasında bir kıyaslama yapıyor. Gazete, Fransa’da seçime katılım oranının çok daha yüksek olduğunu ve adaylar arasındaki farkın çok daha net olduğunu belirtiyor:

"Fransızların kültürel böbürlenmesine ve Amerika’yı zorba bir hiper-güç olarak aşağılamasına alışmış olan Amerikalılar için sürpriz bir durum var ortada. Seçim kampanyasına Amerikan karşıtlığı ve Irak savaşına neredeyse hiç değinilmedi. Seçimin en net mesajı ise “özgürlüklere veda” deme zamanının geldiği yönündeydi. 2008 Amerikan seçimleri için de Fransa’daki seçimden ders çıkartılabilir."

Los Angeles Times da, Fransa’da Sosyalist aday Segolene Royal ile Amerikan karşıtı olarak tanımladığı Nicolas Sarkozy arasındaki yarışın tüm dünya tarafından ilgiyle izlendiğini yazıyor. Gazete, bu ilginin nedenini şu sözlerle açıklıyor:

"Sego ile Sarko arasındaki yarış çok net bir tercihi temsil ediyor. Bu, ülkeyi küreselleşme güçlerinden koruyacak şefkatli bir anne ile, Fransa’nın rekabet gücünü artırmak için sistemi biraz açmak isteyen haşin bir baba arasında yapılacak bir tercih. Adaylardan her hangi birinin Fransa’nın dış ilişkilerinde kayda değer bir yenilik getirip getirmeyeceği ise, tartışmaya açık bir konu."
XS
SM
MD
LG