Erişilebilirlik

Obezite'de Almanya İlk Sırada


Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Obezite Araştırma Kuruluşu’nun Avrupa çapında yaptığı araştırmayı açıklaması, belki de en çok Almanları düşündürdü. Buna göre Alman erkeklerinin yüzde 75’i, kadınların ise yüzde 59’u obez. Yani her dört almandan biri aşırı şişman. Ve yine Almanların yüzde 60’ı yeterince hareket etmiyor. Obezite konusunda Almanya, Avrupa ülkeleri içinde ilk sırayı alıyor daha sonra da Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs ve İngiltere geliyor. Almanların neden kilolu olduğuna gelince; buna, aşırı yağlı besinler, şekerlemeler, başta bira olmak üzere fazla alkol tüketimi, ve düzensiz ve sağlıksız beslenme gösteriliyor. Araştırma ayrıca şişman olan vatandaşların çoğunun da ekonomik gelirinin düşük olduğunu saptıyor. Ancak tüm bunlarla beraber sorun sadece Almanya’nın sorunu değil. Geçtiğimiz yıl yapılan Dünya Obezite Kongresinde verilen rakamlar da bunu açıkça gösteriyor. Dünya genelinde 300 milyonu obez kategorisine giren bir milyar aşırı şişman insan mevcut. Dr.Coşkun Sürmeli de bu durumla bağlantılı endüstri toplumuna dikkat çekiyor.

Bu diğer tehlike ise obezitenin çocuklar arasında da artıyor olması. Öyleki Dünya Obezite Kongresinden yapılan açıklamaya göre içinde yaşadığımız çağda, çocuklarının aşırı kiloya bağlı hastalıklar nedeniyle anne ve babalarından önce ölebilecekleri belirtiliyor. Almanya’da her beş cocuktan biri obez.

Fazla kilolarla bağlantılı şeker, kalp, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara sebep olan şişmalığın tedavisi ise ayrı bir sorun. Öyleki Avrupa Birliği bütçesinden yüzde 6 kadarı aşırı kiloların sebep olduğu hastalıkların tedavisine harcanıyor. Almanya’da ise bu rakam yıllık 20 milyar Euro. Bu nedenle Almanya obeziteye karşı sağlıklı beslenmeyi ve spor yapmayı bilinçlendimek amacıyla bir kampanya başlatmanın eşiğinde. Diğer yanda da politikacılar, özellikle şişmanlığa neden olan besinlerin reklamlarının yasaklanmasını tartışıyor. Yasaklar ve kampanyalar ne kadar çözüm getirir bilinmez ancak yaşamı sessizce tehdit eden bu sorun karşısında doktorlar, birey olarak dikkatli ve duyarlı olmak gerektiğinin altını çiziyorlar.

XS
SM
MD
LG