Erişilebilirlik

Sarkozy'den Türkiye'ye Sert Çıkış


Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimleri için yarışan Nicolas Sarkozy ve Segolene Royal televizyon ekranlarında ilk kez yüzyüze gelerek tartıştılar. Tartışmanın önemli konularından birisi yine Türkiye oldu. Sarkozy, Türkiye’nin Avrupa’ya kabulü ile İslamcılığın güçleneceğini savundu. Royal ise, Sarkozy’yi bu konuda daha sorumlu konuşmaya davet ederek, “Büyük bir halk olan Türklerin yüzüne kapıyı çarpamazsınız,” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu için artık geri sayım başlarken, ilk kez kameralar karşısında, yüz yüze tartışan adaylar Nicolas Sarkozy ile Segolene Royal arasında Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda tartışma çıktı. Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan Sarkozy, bilinen söylemlerine yenisini ekleyerek "Eğer Türkiye’yi Avrupa’ya alırsanız, İslamcılığı güçlendirirsiniz," dedi. Sarkozy bu sözleriyle bir anlamda Türkiye’nin kabul edilmemesinin arkasında “Müslüman bir ülke olduğu gerçeğinin” yattığını da itiraf etti:

"Açıkça söylüyorum, eğer Cumhurbaşkanı seçilirsem, Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı çıkacağım. Sınırsız genişleme Avrupa’nın ölümü demek. Türkiye ile müzakereler 1964’ten beri devam ediyor, biz 2004’teyiz, şimdi Türklere gerçeği, yani onları istediğimizi ya da istemediğimizi söylemeliyiz. Türkiye Asya Minör’de, Avrupa’da değil. Eger Kapadokya sakinlerine Avrupalı olduğunu söylerseniz, tek bir şey yaparsınız, İslamcılığı güçlendirirsiniz."

Sarkozy’nin bu sözlerine karşılık, Royal, Türkiye ile bir müzakere sürecinin başladığını ve bu sürece saygı duymak gerektiğini savundu:

"Bir müzakere süreci açıldı. Sürecin tamamlanmasının ardından Fransız halkı referandum ile karar verecek. Şimdi belki Avrupa’ya girme hevesi olan Türklerin yüzüne kapıyı kapatmak ve korku yaratmak yersiz. Fransa’nın Cumhurbaşkanı bir söz vermiş, sözünü tutmak zorunda. Böyle, ‘değiştirdim’ deyip karar veremezsiniz. Karşınızda koca bir halk var. Türkiye’de hergün demokratik talepleri için laiklik için yürüyen demokratik güçlerin, desteklenmeye ihtiyacı var. Her durumda, bu konu 10 yıldan önce karar verilecek bir konu değil. Bu konuyu bu kadar kaba bir söylem kullanarak, kapıları çarparak yapamazsınız. Bu dünya dengesi için çok tehlikeli."

Royal’in Türkiye ile müzakerelerin sürmesi ısrarı üzerine Sarkozy, bugüne kadar yaptığı açıklamalara yenilerini ekleyerek son derece ilginç tespitlerde bulundu. Sarkozy’nin, konuşmasında ilk kez “Kürdistan” kelimesini kullanması da dikkat çekti.

"Okul çocuklarına Avrupa’nın sınırlarının Suriye ve Irak olduğunu açıklayamam. Kürdistan problemini Avrupa’nın problemi yaptığımızda, Avrupa’yı geliştirmeyeceğiz. Dünyanın istikrarını güçlendirmemiz için Avrupa’yı öldürmemize gerek yok. Dolayısıyla Türklere demek isterim ki, Avrupa ile ortak ilişkileriniz olacak, ortak ticaret yapacağız ama çok basit bir nedenle tam üyeliğinize karşıyız; bize Avrupalı görünmüyorsunuz çünkü siz Asya Minör’sünüz."

Konuya ilişkin son sözü söyleyen Royal ise demokratik ve laik bir ülke olan Türkiye’ye karşı bu kabalıkta bir politika gütmenin dünya barışı açısından tehlikeli olduğunu savundu. Royal, Sarkozy’nin "kaba konuşma biçimi ile sorunun çözümüne yardım etmediğini, 10 yıl sonra tartışılacak bir konunun bugün tartışma konusu yapılarak korku yaratılmaya çalışılmasına karşı olduğunu" söyledi.

XS
SM
MD
LG