Erişilebilirlik

Rice: 'Anayasal Süreci Destekliyoruz'


ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Amerika’nın Türk demokrasisini ve anayasal süreci desteklediğini açıkladı. Rice, Irak konusunda Mısır'ın Şarm el Şeyh kasabasında düzenlecek konferansa hareket ederken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine Avrupa Birliği’nin silahlı kuvvetlerin Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine müdahale etmemesi çağrısını değerlendiren Rice, Amerika’nın da benzer görüşlere sahip olduğunu söyledi.

Bakanlık sözcüsü Sean McCormack da Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili uyuşmazlığın Türk Anayasası ve yasaları çerçevesinde çözüleceğinden emin oldukları görüşünü tekrarladı.

Bu arada, NTV televizyonunun sorularını yanıtlayan Avrupa ve Avrasya İşlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, erken seçim çağrısının, Türkiye’nin demokratik ilkeleri ve anayasal süreci çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili anlaşmazlığı çözebileceği anlamına geldiğini söyledi.

AB Erken Seçim Kararından Memnun

Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye’de erken seçim kararı alınmasını memnunlukla karşıladığını açıkladı.

Komisyonun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn tarafından yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararına saygı duyulması gerektiği belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın yarattığı ortamda sürekli değişen siyasi gelişmeler Brüksel tarafından çok yakından izleniyor. Geçtiğimiz haftasonu ilk tepkisini genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn aracılığıyla veren Avrupa Birliği Komisyonu, konuyu derinlemesine masaya yatırdı. Komisyon’un haftalık olağan toplantısının gündem maddelerinden biri Türkiye’deki son siyasi gelişmeler oldu.

Rehn, Ankara’dan gelen bilgiler doğrultusunda, Komisyon’un diğer üyelerine Genelkurmay Başkanlığı’yla başlayan ve erken seçim kararına kadar gelen gelişmeler hakkında detaylı bilgi verdi. Rehn, Komisyon toplantısının ardından, Avrupa Birliği adında bir açıklama daha yaptı. İlk açıklamasını ordunun siyasetten uzak durması ve laikliğin önemi üzerine kuran Rehn ve dolayısıyla Avrupa Birliği’nin bu seferki tonlaması biraz daha farklıydı.

Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu iptal eden kararına, bu kararın alınmasına yol açan gelişmelere bakılmaksızın, tüm tarafların saygı göstermesi gerektiğini vurgulayan Rehn, devlet kurumlarına saygının siyasi istikrarın sağlanması açısından gerekli olduğunu ifade etti. Komisyon’un beklentisinin Cumhurbaşkanlığı seçiminin ve genel seçimlerin demokratik bir biçimde ve yersiz müdahaleler olmaksızın gerçekleştirmesi yönünde olduğu da Rehn’in üzerinde durduğu unsurlar arasında yer aldı.

Her iki seçimin de “sorumlu bir tartışma ve siyasi istikrar ortamında” gerçekleştirilmesi temennisini dile getiren Rehn, siyasi istikrarın ve Türkiye’deki demokratik gelişmenin garanti altına alınması bağlamında, seçimlerin bir an önce gerçekleştirilmesi yönündeki karardan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Komisyon, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamayı da detaylı bir şekilde ele aldı. Rehn, Avrupa Birliği’nin özgürlük, demokrasi, insan haklarına ve temel haklara saygı, hukuk devleti ve demokratik sivil gücün askerler üzerindeki üstünlüğü ilkeleri üzerine kurulduğunu belirterek “AB üyesi olmak isteyen her ülke, Kopenhag kriterlerinin de çekirdeğini oluşturan bu ilkelere saygı göstermek durumundadır” dedi.

Erken seçim kararı, Brüksel’de Türk siyasetinin içinde bulunduğu gergin ortamdan sıyrılması için bir fırsat olarak görülüyor. Türkiye’nin bu siyasi krizin üstesinden gelecek kadar demokratik olduğunu düşünenlerin sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın bu yılki İlerleme Raporu’nda geniş ve sert bir tonla yer almasına ise kesin gözüyle bakılıyor.

XS
SM
MD
LG