Erişilebilirlik

Solda Birlik Çağrısı


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Demokratik Sol Parti’yle (DSP) birleşme çağrısında bulundu.

Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, DSP ile bütünleşmeyle ilgili olarak, "İstemiyoruz, talep ediyoruz. Gelin bunu yapalım. Çok açık, net, kararımız, samimiyetimiz ortada. Derhal bu konuda arkadaşlarım harekete geçmeli" şeklinde konuştu.

Son gelişmeleri de değerlendiren Baykal, “Devletin kurumlarının değil, halkın harekete geçmesini istiyorum demiştik. Bu harekete geçmiştir. Teşhislerimizi haklı çıkaran bulgular ortaya çıkmıştı. Yaşanan gelişmeler durumun ciddiyetini göstermiştir. Halkımız ülkenin geleceğine sahip çıkmıştır” dedi.

CHP lideri, Başbakan Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi kararı konusunda yaptığı açıklamayı eleştirdi. Baykal, “Bu karar fevkalade önemli bir karardır. Anayasa Mahkemesi Türkiye’nin önünü açmıştır, rahatlatmıştır. Çok sağlam hukuki bir temele dayanarak bunu yapmıştır. Başbakanın Anayasa Mahkemesi’ne karşı kullandığı üslubu esefle karşılıyorum.” Baykal, “Başbakan Anayasa Mahkemesini karalayamaz” dedi.

Baykal, Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi konusunda da şöyle konuştu: “Milletin egemenliği Meclis’te temsil edilir. Hükümet seçilmiş padişah istiyor. Sen kendi partizanını bir başka şekilde seçmeyi deniyorsun. İntikam duygusu içinde hareket ediyorsun.”

Baykal ayrıca, TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın 16 Mayıs’tan sonra Cumhurbaşkanlığı’na vekalet edemeyeceğini söyledi.

Soruşturma Açıldı

Bu arada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Baykal hakkında, Anayasa Mahkemesi kararından önce yaptığı açıklamalar nedeniyle ''yargı görevini yapanı ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'' suçlarından soruşturma başlattığı bildiriliyor.

Baykal, karadan önce, “Anayasa Mahkemesi '367'ye gerek yok' doğrultusunda bir karar alırsa bu Türkiye'yi çok tehlikeli bir çatışmaya doğru sürükleyecektir” şeklinde konuşmuştu.

XS
SM
MD
LG