Erişilebilirlik

Eski CIA Başkanı Kendisini Savundu


Amerika Merkezi İstihbarat Dairesi eski başkanı George Tenet, 11 Eylül terör saldırılarından Irak savaşına kadar uzanan sürede CIA’nin istihbarat boşluğu yaşamadığını savundu.

Bir televizyon programında konuşan Tenet, CIA'in 2001 yılının ortalarında çok ciddi bir saldırı ihbarı aldığını ve durumdan dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice’ı derhal haberdar ettiğini söyledi.

11 Eylül’deki olayları inceleyen özel komisyon, CIA’yi, El Kaide’yi gerçek bir tehdit olarak algılamamak ve fazla bürokratik davranmakla suçlamıştı.

Tenet söyleşide Irak konusuna da değindi ve Bush yönetiminin iktidarı devir alır almaz Irak’ı işgale kararlı olduğunu ileri sürdü.

CIA, 2002 yılında Irak’ta kitle imha silahları olduğu yönünde istihbarat aldığını duyurmuştu. Konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Tenet, bu hatanın tüm istihbaratçılar için acı bir deneyim olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Tenet’i yalanladı, Başkan Bush’un göreve gelir gelmez Saddam Hüseyin’i devirmeye hazırlandığı yolundaki iddianın doğru olmadığını savundu.

George Tenet, televizyondaki söyleşide, terörist zanlılarına işkence yapılmadığını ancak hayat kurtarmak ve teröristlerin planlarını uygulamaya koymalarını engellemek için esnek sorgulama yöntemlerine başvurulduğunu söyledi.

CIA ve Amerikan ordusu, Afganistan, Irak ve Guantanamo üssündeki özel cezaevlerinde tutulan terörist zanlılarına işkence yapmakla suçlanıyor.

XS
SM
MD
LG