Erişilebilirlik

'Lübnan Savaşı' Raporu Açıklandı


İsrail’de Lübnan savaşıyla ilgili yürütülen soruşturmada Başbakan Ehut Olmert ve diğer yetkililer sert bir dille eleştirildi.

Soruşturma komisyonu tarafından bugün açıklanan raporda Olmert, Hizbullah’a karşı yeterli bir plan hazırlamamakla suçlanıyor.

Komisyon başkanı Eliyahu Winograd, Olmert’in İsrail ordusu dışındaki uzmanların görüşlerini almadığını vurgularken İsrail başbakanının askeri bir geçmişten yoksun olmasını bir eksiklik olarak tanımladı.

Winograd, Savunma Bakanı Amir Peretz ve dönemin Genelkurmay Başkanı Dan Halutz'u da 34 gün süren savaşta yanlış kararlar vermekle suçladı.

İsrail'in gecen yaz ayında Lübnan'da Hizbullah ile yaptığı savaşdaki hataları değerlendirmek için kurulan Winograd Kurulu'nun raporu açıklandı.

Hizbullah'ın kaçırdığı iki İsrail askerinin hala esir olmasından yola çıkılarak savaşın kazanılmadığına dikkat çeken raporda Başbakan Ehud Olmert, Savunma Bakanı Amir Peretz ve o dönem Genel Kurmay Başkanı olan Dan Halutz ağır bir dille eleştiriliyor.

Raporda Olmert " sorumsuz ve dikkatsiz " kararlar almakta itham edilirken, Savunma Bakanı Peretz icin " tecrübesiz " ifadesi kullanılıyor.

Savaş kararının erken ve sonuçları düşünülmeden verildiğini ifade eden raporda Halutz için de " Olmert ve Peretz'in deneyimsiz olduğunu bildiği halde yeterince tecrübeli davranmamıştır" denmekte.

İsrail iç siyasetinde muhalefet için önemli bir malzeme olan Winograd Raporunun hükümeti istifaya götürüp götürmeyeceği tartışılıyor.

Başbakan Ehud Olmert`e yakın kaynaklar hükümetin istifasının söz konusu olmadığını bildiriyor.

Öte yandan muhalefette en azından bir kaç ay daha erken seçim istememe kararı aldı.

Ancak İsrail'de önümüzdeki günlerde hükümetin istifası için çeşitli halk gösterileri yapılması bekleniyor.

Başında olduğu Kadima Partisi içinde de ciddi prestij kaybı yaşayan Olmert'in erken seçim olması halinde parti liderliğini de şimdiki Dışişleri Bakanı Tzpi Livni'ye kaptırması söz konusu.

İsrail gündemini daha uzun süre meşgul edecek olan Winograd Raporu'na Lübnan'da bulunan Hizbullah memnuniyet açıklamaları ile karşılık verdi. Hizbullah'dan gelen açıklamada " Olmert'in koltuğunu kaybetmesi yakındır " deniyor.

Filistin tarafı ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmış değil.



XS
SM
MD
LG