Erişilebilirlik

TSK Mesajının Uluslararası Yankıları


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dün gece yayınladığı basın açıklamasına Avrupalı ve Amerikalı yetkililerden yorum geldi.

ABD: 'Taraf Tutmuyoruz'

Washington yönetimi, Türkiye’de Anayasaya saygı duyulması çağrısında bulundu ancak Genelkurmay tarafından dün gece yayınlanan açıklamayı eleştirmekten kaçındı.

Reuters haber ajansına açıklama yapan Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried şöyle konuştu: “Umuduz ve beklentimiz, Türklerin, laik ve demokratik sisteme uygun olarak ve anayasaya bağlı olarak bu siyasi meseleleri kendi yöntemleriyle çözmeleridir.”

Ancak Fried, ‘Genelkurmay’ın mesajını eleştirecek misiniz’ şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi: “Taraf tutmuyoruz. Bu soruya fayda getirecek bir şekilde nasıl yanıt vereceğimi bilemiyorum.”

ABD Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried, askeri müdahale konusunda şöyle konuştu: “Türkiye’de 1970-1980’li yıllardaki şartlara dönüleceğine inanmıyorum. Türk demokrasisi son yıllarda önemli ölçüde derinleşti.”

Cumuhrbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundan sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nin Anayasa Mahkemesine başvurması konusunda da Fried, Amerika’nın yorum yapamayacağını çünkü Amerika’da 2000 yılı Başkanlık seçimlerinde de Yüksek Mahkemeye başvurulduğunu hatırlattı.

AB Kaygıyla İzliyor

Yine Reuters haber ajansına göre, Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Ankara’daki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini dile getirdi.

Brüksel’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rehn, TSK’nin demokratik sistem dahilinde asker-sivil ilişkilerine saygı duyup-duymayacağı konusunda bir sınav verdiğini söyledi.


XS
SM
MD
LG