Erişilebilirlik

Seçim İkinci Tura Kaldı


TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı için ilk tur oylama yapıldı. Ancak Anayasa'nın 102. maddesinde öngörülen 3'te 2 çoğunluk sağlanamadığı için seçim ikinci tura kaldı. İkinci tur 2 Mayıs'ta yapılacak. CHP, ilk tur oylamanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Meclis Başkanlığı, oylamada 361 vekilin oy kullandığını açıkladı. Oylamada AKP’nin adayı Abdullah Gül 357 oy aldı. Verilen oylardan 3'ü geçersiz, 1'i ise boş çıktı.

Meclis Genel Kurulu Bülent Arınç’ın başkanlığında toplandı. Arınç, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un talebine rağmen ‘yeterli sayıyı gördüğünü’ belirterek yoklama yapmadı. CHP, oylama için mecliste 367 vekilin olması gerektiğini iddia ediyordu.

Oylamanın başında Genel Kurul'da 367 sayısı sağlanamamıştı. Ancak oylama sürerken bazı CHP'li milletvekillerinin içeri girdiğini gören TBMM Başkanı Arınç, bunları tutanağa geçirdi.

Oylama bittiğinde TBMM tutanaklarına geçirilen milletvekili sayısı 367'nin üzerine çıktı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, oylama sırasında salona giren CHP'li 5 milletvekilinin de yeter sayıya dahil edileceğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ise, ilk tur oylamasında 367 yeter sayısı sağlanamadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

TBMM Başkanı Arınç, oylamaya katılacak milletvekillerinin belirlenmesi ve oy pusulalarının milletvekillerine verilmesi için iki katip üye görevlendirdi. Daha sonra ad çekme yöntemiyle beş kişilik tasnif komisyonu oluşturuldu. TBMM Başkanı Arınç, Adana'dan başlanarak ad okuma yöntemiyle ilk tur gizli oylamayı başlattı.
Bu arada içeriye 4 CHP milletvekili daha girdi. Bunun üzerine, AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, içeriye girenlerin adlarını bir kağıda yazdı. Bazı AK Parti milletvekilleri de CHP'lileri cep telefonları ile görüntüledi.

Anavatan Partisi ile Doğru Yol Partisi (DYP) oylamaya katılmadı. Ancak Anayasa'ya göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde partilerin grup kararı alma yetkisi bulunmuyor. DYP oylamaya katılan 2 milletvekili hakkında soruşturma başlattı. Oylamaya katılan DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan ise, partisinden istifa etmeyeceğini açıkladı.

CHP, Genel Kurul açıldığında içeride 367 milletvekili olmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne gitti. CHP'nin yüksek mahkemeye sunduğu dilekçede, Anayasa'da, cumhurbaşkanı seçimi için ‘özel nitelikte toplantı yeter sayısı arandığı’ ifade edildi. Dilekçede, bu seçim için toplantı yeter sayısının 367 olduğu ve bu sayının her 4 turda da aranması gerektiğine yer verildi. Dilekçede, Meclis Başkanı bu sayıyı aramadığı için, TBMM İçtüzüğü'nün cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 121'inci maddesinin ihlal edildiği belirtildi.

İkinci Tur Çarşamba Günü

2 Mayıs Çarşamba günü ikinci tur oylama yapılacak. Bu turda da seçilebilmek için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 aranacak. İkinci turda cumhurbaşkanı seçilememesi halinde, üçüncü tur oylamaya geçilecek.

9 Mayıs Çarşamba günü yapılacak üçüncü turda, sadece salt çoğunluğun (276) sağlanması gerekiyor. Bu gerçekleşmezse son tur oylama, 15 Mayıs Salı günü yapılacak. Bu turda en çok oyu alan aday cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

XS
SM
MD
LG