Erişilebilirlik

Filistinlilerden Şartlı Ateşkes


Filistinli militanlar, İsrail ile ateşkese bağlı kalacaklarını ancak buna Batı Şeria’nın da dahil edilmesini istedi.

Militanlar, İsrai’in Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik saldırıları sürdürmesinin ateşkesi tehdit edeceğini ve Gazze’deki militanları misillemeye kışkırtacağını bildirdi.

Filistinli gruplar bu taleplerini bir Mısırlı arabulucu kanalıyla İsrail’e iletti. Hamas’ın askeri kanadı, önceki gün İsrail’le beş aydır devam eden ateşkesin sona erdiğini açıklamıştı. İzzettin el Kasım Tugayları adlı örgüt, İsrail’e yönelik roket ve havan saldırılarını 9 Filistinlinin öldürülmesinin intikamını almak için düzenlediğini bildirmişti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise, roket saldırıları üzerine Gazze’deki Filistinli militanlara karşı sınırlı operasyon kararı almıştı.

Geçen haftasonu İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’de düzenlediği operasyonlarda 9 Filistinli’nin ölmesinden sonra bölgedeki militan gruplar ateşkesi bozduklarını açıklamışlardı. Açıklamadan sonra bir süre havada kalan ateşkes tartışmaları bugün açıklığa kavuştu. Hamas, İslami Cihad ve diğer gruplar ateşkese devam edeceklerini ancak İsrail’in bu ateşkese Batı Şeria’yı da dahil etmesini istediklerini açıkladılar. Gruplar aksi takdirde roket saldırılarına yeniden başlama tehdidinde bulundu.

Filistin yönetiminin Hamaslı Başbakanı İsmail Haniye, Gazze’deki militan grupları İsrail, Batı Şeria’daki operasyonlara son vermediği sürece kontrol altında tutmanın mümkün olmadığını söyledi. Haniye ayrıca İsrail hapisanelerinde bulunan tutuklular serbest bırakılıncaya kadar da bu kontrolun sağlanmasının çok zor olduğunu belirtti.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas’a en yakın isimlerden Saib Erakat ise bir açıklama yaparak ateşkesin her ne pahasına olursa olsun korunması gerektiğini bildirdi.

Öteyandan İsrailli yetkilier Gazze’ye büyük çaplı bir operasyonun şimdilik yapılmamasına karar verdiler. Filistinli militan grupların ateşkesi bitirme kararlarının ardından Başbakan Ehud Olmert kurmaylarıyla biraya gelerek Gazze’ye operasyon alternatifini masaya yatırmıştı. Toplantıda geniş çaplı operasyon hakkını saklı tutmaya karar veren İsrail makamları nokta operasyonlara yeşil ışık yaktı. Ancak İsrail ordusu Gazze’de geniş bir askeri operasyon istiyor.

Hamas başta olmak üzere buradaki militan grupların askeri kapasitelerinin eskisine göre daha da geliştiğini ileri süren ordu komutanları şimdilik hükümetin kararına itiraz etmeyeceklerini söylediler ancak uzun vadede bölgenin kontrol altına alınmasından yana olduklarının altını çizdiler.

XS
SM
MD
LG