Erişilebilirlik

BM'den Kuveyt'e Tazminat


Irak’ın Kuveyt’i işgali sırasında meydana gelen maddi zarar ve kayıplarla ilgilenen Birleşmiş Milletler komisyonu, konuyla ilgili olarak 280 milyon dolar daha tazminat ödendiğini açıkladı. Böylece Kuveyt’in işgali için ödenen tazminat miktarı 22.1 milyar dolara yükseldi.

Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinin temsilcilerinin bulunduğu Birleşmiş Milletler Tazminat Komisyonu, Kuveyt işgali sırada meydana gelen maddi kayıp ve zararlar için toplamda 52.5 milyar dolar ödenmesine karar vermişti. Dolaysıyla şu ana kadar Irak henüz Kuveyt’i işgalinden dolayı ödemeye zorunlu bırakıldığı tazminatın ancak yarısını ödemiş oldu. Sözkonusu miktarın ödenmesi için gerekli para ise Irak’ın petrol satışından elde edilen gelirden kesiliyor. Yani Irak’ın, Birleşmiş Milletler'ce izin verilen petrol satışından elde ettiği gelirin dörtte biri bu tazminatın ödenmesinde kullanılıyor. 2003 yılında Amerika’nın Irak’ı işgaline kadar ise Komisyon tazminatların yüzde 25’ini Birleşmiş Milletler’in Petrol Karşılığı Gıda Programı’ndan karşılamıştı.

Birleşmiş Milletler Tazminat Komisyonu, toplamda şu ana kadar ödenen miktarın 229.5 milyon dolar kadar büyük bir bölümünün Kuveytli talep sahiplerine verildiğini belirtirken, işgalden zarar gören başka ülkelere ödeme yapıldığını belirtti. Talep sahipleri arasında Türkiye’de dahil olmak üzere Amerika, Mısır, Suudi Arabistan ve Bosna merkezli şirketler de var.

Türk şirketleri ise işgalden kaynaklanan maddi zararlarının çok küçük bir kısmının karşılanmadığını iddia ederken, benzer şikayet diğer ülkelerden de geliyor. Birleşmiş Milletler Tazminat Komisyonu ise konuyla ilgili olabildiğince adil davranmaya çalıştığını belirtirken, bu ay başında Birleşmiş Milletler üye ülkelerden 80 milyon dolarlık yardım çağrısında bulunduğunu hatırlatıyor.

Komisyon ay başında 192 Birleşmiş Milletler üyesine yaptığı çağrıda yapılan teftiş sonunda binlerce kişiye ödenmesi gerekenden daha fazla tazminat ödendiği için bütçede oluşan açıktan dolayı zor durumda kaldığını duyurmuştu.

XS
SM
MD
LG