Erişilebilirlik

Ankara Görüşmelerinde İlerleme


Avrupa Birliği ile İran, geçen yıl Temmuz ayında kesilen nükleer müzakerelere yeniden başlama konusunda ilk adımı attı.

Ankara’da buluşan Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Javier Solana ile İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani, resmi müzakerelerin başlaması hedefiyle görüşmelere devam kararı aldı. Taraflar, iki hafta içinde yeniden görüşmeyi planlıyor.

Solana-Laricani görüşmesi, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi Amerika, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya’nın, İran’ın uranyum programının bir bölümünü devam ettirmesine izin verilmesi konusunda ilk kez uzlaşmalarının hemen ardından gerçekleşti.

Dünkü ilk tur görüşmenin ardından bugün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile kahvaltı yapan Solana ile Laricani, ardından da Gül ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Gül’ün görüşmelerin barış getirmesini dilemesinden sonra Solana ve Laricani görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ilk sözü alan Laricani, Solana ile bazı alanlarda birleşen görüşlerinin bulunduğunu söyledi. İran’ın nükleer dosyası ile ilgili soruna en iyi çözümün diplomatic müzakereler olduğunu belirten Laricani, bu kapsamda uluslararası hukuka uygun hareket etme konusunda ilerleyecekleri mesajını verdi. Laricani, bunun için de kendilerine zaman tanınmasını istedi.

Diyalog ve diplomasinin önemine Solana’nın da dikkat çektiği görüldü. Laricani ile iyi bir görüşme yaptıklarını ve birtakım ilerlemeler kaydettiklerini belirten Solana, bir mucize gerçekleşmediğini ancak taraflar arasındaki görüşmelerin süreceğini dile getirdi. Solana, görüşmelerin resmi bir müzakere gibi algılanmamasını, sadece müzakerelere hazırlık gibi değerlendirilmesini istedi.

Taraflar, Ankara’dan ayrılmadan once bir sonraki görüşmeye hazırlık niteliğinde ‘ikinci tur’ bir görüşme de yaptılar. Solana’nın sözcüsü Cristina Gallach da, uranyum zenginleştirmenin durdurulması yönündeki taleplerinde büyük değişiklikler olmadığı bilgisini verdi. Gallach, görüşmelerin periyodik olarak süreceğini, bir sonraki görüşmenin yerinin ise önümüzdeki günlerde belirleneceğini söyledi.

Zebari Ankara'da

Laricani ile Solana buluşmasına ev sahipliği yapan Ankara, dün bir de Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’yi ağırladı. Mısır’da 3-4 Mayıs’ta düzenlenecek genişletilmiş Irak toplantısına katılım konusunda tereddütleri bulunan İran, Suriye ve Türkiye’yi ikna turu kapsamında Tahran’dan Ankara’ya gelen Zebari, Türkiye’nin toplantıya katılımının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Zebari, Irak hükümetinin bu konudaki beklentisini Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e aktardı.

Genişletilmiş Irak toplantısının, 10 Mart’ta Bağdat’ta gerçekleştirilen bir önceki toplantıdan farklı olarak çok daha üst seviyede dışişleri bakanlarının katılımı ile yapılması planlanıyor. Toplantıya Amerika, Rusya ve İngiltere başta olmak üzere gelişmiş 8 ülkenin (G-8) temsilcileri, Birleşmiş Milletler ve Irak’ın komşularının katılması bekleniyor. Irak üzerindeki baskıyı artıran İran, uluslararası bir toplantıya karşı çıkıyor ve toplantının komşu ülkelerle sınırlı tutulmasını istiyor. Türkiye ise toplantının İstanbul’da yapılmasına karşı çıkan Irak hükümetine kızmış, toplantıya dışişleri bakanları seviyesinde değil de daha alt seviyede katılacağını duyurmuştu.

XS
SM
MD
LG