Erişilebilirlik

ABD Füze Savunma Sistemine Destek Arıyor


ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, Avrupa’ya yerleştirilecek füze savunma sisteminin, Rusya’nın güvenliğine yönelik bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Norveç'in başkenti Oslo’da NATO-Rusya görüşmelerinden önce bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, çok sayıda füzeye sahip Rusya’nın Polonya’ya yerleştirilecek 10 Amerikan füze savarını tehdit olarak görmesini anlayamadığını belirtti.

Amerika İran ya da Kuzey Kore’den gelebilecek olası füze tehdidine karşı Polonya’ya 10 füze savar, Çek Cumhuriyeti’ne de bir radar sistemi yerleştirmeyi planlıyor. Rusya ise, planın kendisini hedef aldığını savunuyor.

Gates: Görüş Ayrılığı Var

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Avrupa’daki ortak füze savunma sistemine katılması için yaptıkları davetle ilgili olarak Rus hükümetinin görüş ayrılığı içinde olduğunu bildirdi.

Berlin’de açıklama yapan Gates, ­Rus yetkililerin füzelerin yerleştirileceği bölgeleri ziyaret edebileceğini ve yeni radar tesisleri konusunda bilgi paylaşabileceklerini söyledi.

Putin: 'Silah Anlaşmasından Çekilebiliriz'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Avrupa’daki konvansiyonel silahlarla ilgili anlaşmadan çekilebileceğini açıkladı.

Putin, Parlamentoda yaptığı konuşmada, anlaşma tüm NATO ülkeleri tarafından onaylanmazsa bu yönde adım atacağı tehditinde bulundu.

Rusya’nın anlaşma hükümlerine uyarak Doğu Avrupa’daki kuvvetlerini geri çektiğine dikkat çeken Putin; Amerika’nın ise şimdi bölgeye füze savunma sistemi kurmak istediğini belirtti.

NATO ülkeleri anlaşmanın onayını Rusya’nın Gürcistan ve Moldavya’daki askeri birliklerini geri çekmesine bağlamıştı.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ise, NATO’nun anlaşmayı onaylayacağını tekrarlayarak Oslo’da Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'la yapacağı görüşmede Putin'in sözlerine açıklık getirmesini isteyeceğini bildirdi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG