Erişilebilirlik

Ankara'da Laricani-Solana Görüşmesi


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a yeni yaptırımlar uygulanması kararından sonra İran ile AB, Ankara’da ilk kez görüşme masasına oturdu.

Tarafların İran’ın nükleer programının saydamlığı konusunda ortak bir karar alma çabası bugün de sürecek.

Avrupa Birliği Dışişleri Sorumlusu Javier Solana ile İran Ulusal Güvenlik Danışmanı Ali Laricani, müzakerelere başlama umudu ile dün Ankara’da görüşmeye başladı. Görüşme için Ankara’ya ilk gelen İran’ın Başmüzakerecisi Ali Laricani oldu. Laricani, nükleer program konusunda Batı ile görüşmeye her zaman hazır olduklarını ancak bugüne kadar kendilerine ‘mantıksız’ koşullar öne sürüldüğünü söyledi.

Görüşmelerin sürmesi için ortada yeni bir girişim olduğunu ancak bunu tam olarak bilmediğini anlatan Laricani, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini her zaman denetim altında ve kurallara uygun şekilde yaptıklarını dile getirdi. Laricani, bu faaliyetleri tamamlamaktan vazgeçmeyeceklerini de vurguladı.

Laricani, Solana ile buluşmadan önce öğle yemeğinde Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Erdoğan’ın yemekte nükleer programın saydamlığı konusunda İran’ın kendisini dünyaya daha çok anlatması gerektiği görüşüne dikkat çektiği belirtildi. Laricani’nin ise AB ile buluşmaları için Türkiye’nin gösterdiği çabaya teşekkür ettiği, İran’ın Ortadoğu’da istikrarın sağlanması girişimlerine katkıyı esirgemeyeceğini dile getirdiği belirtildi.

Solana ise Laricani ile görüşmek için öğleden sonra Ankara’daydı. Swissotel’de gerçekleşen görüşme öncesinde kısa bir açıklama yapan Solana, görüşmeye yapıcı bir tutumla gireceğini ve masada her zaman akılcı görüşler olacağını söyleyerek Laricani ile buluşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Solana, görüşmenin müzakerelere giden yolda olumlu bir adım olmasını umduğunu söyledi. Solana ile Laricani’nin görüşmeleri bugün de sürecek.

Bugünkü kahvaltılarını Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile beraber yapacak olan taraflar, kahvaltının ardından da ortak bir basın toplantısı düzenlemeyi planlıyor. Laricani ile Solana bugün ayrıca Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan’la da ayrı ayrı görüşecekler.

Öte yandan Amerika Dışişleri Bakanlığı, Washington’un İran politikasında bir değişiklik olmadığını; Tahran hükümetinin enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer programa sahip olabileceğini, ancak uranyumun yurt dışında zenginleştirilmesi gerektiğini yineledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Mart 2007’de aldığı yaptırım kararıyla İran’dan 60 gün içinde uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmasını istemişti. Tahran yönetimi ise kararı kabul etmediğini 9 Nisan’da ‘endüstriyel düzeyde uranyum zenginleştirdiğini’ öne sürerek açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG