Erişilebilirlik

Ankara'da Kritik Hafta


Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde en kritik haftaya giriliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, cumhurbaşkanlığı için aday olup olmayacağı konusundaki sessizliğini, adaylık başvurularının sona ereceği 25 Nisan gecesine kadar koruyacağı bildiriliyor. Öte yandan, Malatya’da Hıristiyanlıkla ilgili kitaplar basan 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili soruşturmada yeni tutuklamalar yapıldı.

Ankara’da cumhurbaşkanlığı için yasal adaylık süresinin dolmasına iki gün kaldı. Şu ana kadar AK Partili Ersönmez Yarbay dışında başka bir aday ortaya çıkmadı.

Cumhurbaşkanlığı için adaylık başvuruları 25 Nisan günü saat 24.00’te sona erecek. Yeni cumhurbaşkanını seçim süreci 26 Nisan-16 Mayıs tarihleri arasında tamamlanacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumurbaşkanlığı konusundaki ‘en somut’ işareti yarın toplanacak parti meclis grup toplantısında vermesi bekleniyor.

AK Parti kurmayları Erdoğan’ın ‘ülkeye hizmet’ ilkesini öne çıkarmak için cumhurbaşkanı aday ya da adaylarını önceden açıklayıp, tartışma yaratmak istemediğini öne sürüyor. Partililer’e göre, Erdoğan cumhurbaşkanlığı sürecini ‘tartışmasız’ atlatıp, parlamento için 4 Kasım’da yapılacak seçimlere yoğunlaşmak istiyor. Adaylar belli olmadığı için, cumhurbaşkanı olma olasılığı bulunan kişilerin Türkiye’nin iç ve dış politikasına nasıl yön vereceği ve Türk demokrasisini nasıl şekillendirebileceği konularında kimse tahminde bulunamıyor.

Seçim tartışmalarının yanısıra geçen hafta Malatya’da Hıristiyanlıkla ilgili kitaplar basan 3 kişinin öldürülmesi olayı da Ankara’nın gündeminde önemli yer tutuyor. Olayla ilgili olarak gözaltına alınanların sayısı 12’ye çıktı. Malatya polisi, cinayetleri işleyen grubun lideri Emre Günaydın’ın olay sırasında telefonla konuştuğu kız arkadaşı Tuna Işık’ın da Malatya’da gözaltına alındığını açıkladı.

Buarada polis, olayla ilgili soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alınan ve Emre Günaydın’ın arkadaşı olduğu belirlenen Muharrem Özdemir’in, Malatya’nın Darende ilçesine bağlı Ayvalı beldesinin AK Partili Belediye Başkanı Vahap Özdemir’in oğlu olduğunu belirledi. Olay yerinde yakalanan 4 zanlıdan biri olan Cuma Özdemir’in de Vahap Özdemir’in yeğeni olduğunun açıklanmasının Türk hükümetini zora sokacağı ve Hıristiyanlık-Müslümanlık gerilimini tırmandırabileceği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG