Erişilebilirlik

Almanya'daki ABD Vatandaşlarına Terör Uyarısı


Berlin’deki Amerikan Büyükelçiliği, Almanya’daki Amerikan vatandaşlarına yönelik artan terör tehlikesi uyarısı yaptı. Uyarıda Almanya’da terör eylemi olasılığının arttığı belirtiliyor.

Amerikan Büyükelçiliği’nin bildirisinde, Almanya’da ikamet eden yada çeşitli nedenlerle Almanya’da bulunan Amerikan vatandaşlarının olası terör eylemlerine karşı dikkatli ve uyanık davranmaları isteniyor. Amerikan vatandaşlarının, kendi güvenlikleri için gerekli önlemleri almaları tavsiye edilirken, Büyükelçilik ve Konsolosluk binalarındaki güvenlik önlemlerinin de arttırılacağı belirtiliyor. Nitekim Berlin’deki Büyükelçilik binası ve diğer Amerikan temsilciliklerinde son iki günde çok daha sıkı güvenlik önlemleri alındığı, binaların çevresindeki polis sayısının arttığı ve güvenlik çemberlerinini de genişletildiği dikkati çekti.

Sözkonusu uyarı Alman kamuoyunda büyük yankı yaparken, Amerikan yetkililerin elinde somut bir tehdit olup, olmadığı sorusuna yanıt aranıyor. Terör uyarısını doğruluyan ABD Berlin Büyükelçilik yetkilileri, Alman mercileri ve istihbarat kurumları ile sıkı işbirliği içinde olduklarını, Alman Federal Kriminal Dairesi’nin verdiği bilgilerin değerlendirilmesinden sonra, ülkedeki terör tehlikesinin arttığına yönelik bir görüş oluştuğunu ve bu yüzden uyarının yayınlandığını belirttiler.

Almanya’da konuşlanan Amerikan Askeri Birlikleri’nin sözcüsü Pamela Cook, merkezi Stuttgart’da bulunan ABD Avrupa Merkez Komutanlığı EUCOM’un özel korumaya alındığını da doğruladı. Alman polis yetkilileri, ülkede özellikle Amerikan temsilcilik ve tesisleriyle bağlantılı güvenlik önlemlerinin ‘yüksek seviyeye’ çekildiğini bildirdi. Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble’de ‘Almanya için bir terör eylemi tehlikesi’ olduğundan bahsederek, Amerikan yetkiklilerinini kaygılarını olduğu gibi paylaştığını açıkladı. Schäuble gerekli tüm önlemlerin alındığını da vurguladı.

Güvenlik birimlerinden medyaya sızan haberlere göre, yetkililerin somut bir tehlike olmadığını vurgulamasına karşın, Irak'ta El Kaide ile bağlantılı aşırı dinci Ensar El Sünni örgütü üyesi bir gurup terörist Almanya’nın güneyinde eylem yapma hazırlığında. Amerikan istihbarat birimlerinin Irak’da ele geçirdiği bazı belgelerde bu yönde bir hazırlık yapıldığının anlaşıldığı ve bunun üzerine Almanya’daki Amerikan yetkililerinin alarma geçirildiği belirtiliyor.

Güney Almanya’da başta Stuttgart’daki EUCOM olmak üzere, özellikle Heidelberg, Frankfurt ve Mannheim kentlerinde yerleşik toplam 70 bin Amerikan askeri bulunuyor.

XS
SM
MD
LG