Erişilebilirlik

TBMM Heyeti Temaslarını Tamamladı


Kongre’ye sunulan Ermeni soykırımı yasa tasarısı ve Irak konularını görüşmek için Washington’a gelen Türk parlamento heyeti temaslarını tamamladı. Az önce bir basın toplantısı yapan parlamenterler temasları hakkında bilgi verdi.

Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger’in Başkanlık ettiği heyet Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, milletvekilleri İbrahim Özal, Erol Aslan Cebeci, Şükrü Elekdağ ve Onur Öymen’den oluşuyor.

Heyet üyeleri temaslarında ortak bir dil kullanmaya ve tek bir mesaj vermeye özen gösterdiklerini, tarihi bir konuda Amerikan Temsilciler Meclisinin bir yasa çıkartmaya çalışmasının anlamsızlığını anlatmaya çalıştıklarını belirttiler. Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger, Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili ortada bir itilafın bulunduğunu ve Amerika’nın şimdiye kadar konunun tek tarafını dinlediğini, yasa tasarısının da bu tek taraflı ve ön yargılı tutumu sergilediğini vurguladı.

Dülger, “Soykırım hukuki bir konudur. Uluslararası mahkemeler bu konuda bir karar almadıkça soykırımdan söz edilemez” dedi... Birinci Dünya savaşı sırasında Anadolu’daki bazı Ermeni grupların düşmanla bir olmasından ötürü, mecburi göç yoluna başvurulmak zorunda kalındığını belirten Dülger, savaş sırasında bir de iç savaş yaşandığını, hem Ermenilerin hem de Türklerin bundan zarar gördüğünü kaydetti. Mehmet Dülger, “biz hem sivil hem de askeri arşivleri açtık, Ermenistan’dan da bunu bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Onur Öymen ise, Ermeni soykırım tasarısıyla Türk Amerikan ilişkilerine büyük zarar verilebileceğini ve Türk kamuoyundaki Amerikan aleyhtarlığının artabileceğini söyledi. Öymen, “konuştuğumuz kimse bizim tezlerimizi duyduğunda bize haksızsınız demedi” dedi. CeHaPe Milletvekili, tasarıya imza koymuş olanların bile “bu konuda biraz düşünmeye ihtiyacımız var” dediğini kaydetti.
Öymen, bazı Amerikalı politikacıların Kuzey Irak’a Türkiye’nin olası müdahalesiyle ilgili olarak, “biz olsaydık şimdiye kadar askeri bir operasyon yapardık” dediklerini de kaydetti.

XS
SM
MD
LG