Erişilebilirlik

Türkiye Hanover Fuarı'nda


Dünyanın en büyük sanayi fuarı, Almanya'nın Hanover kentinde yapılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Pazar akşamı açılışını yaptığı fuar, 20 Nisan Cuma gününe kadar sürecek. 60’ıncı Dünyanın en büyük teknoloji ve sanayi fuarı olarak bilinen Hanover Sanayi Fuarını, 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuarda 60 ülkeden yaklaşık 6 bin 400 katılımcı temsil ediliyor. Türkiye ise ‘Partner Ülke’ konumuyla fuarın ve basında fuarla ilgili çıkan haberlerin odak noktası.

Erdoğan ve Merkel’in birlikte fuarı açmaları, Türkiye standını gezmeleri ve fuar kapsamındaki Türk-Alman İş Zirvesi’nde yaptıkları konuşmalar fuarda Türkiye rüzgarı estirdi. Merkel, bu bağlamda yaptığı bir açıklamada Türkiye’yi bölgesindeki gelişmenin motoru olarak tanımladı ve Alman şirketlerini ülkede daha fazla yatırıma çağırdı.

Yaklaşık 270 firma ile Hannover Fuarı’na katılan ve burada 10 bin metrekarelik bir alanda şirketler, sivil kurum ve kuruluşlar ile boy gösteren Türkiye, ayrıca 14'ü aşkın ticaret ve sanayi odasıyla da temsil ediliyor. Ayrıca yabancı sermayeye Türkiye'de sağlanan kolaylıklar ve yatırım olanaklarını ele alan ve Türkiye'nin sanayisini de tanıtan çok sayıda seminer ve konferans düzenleniyor.

Alman medyasındaki yorumlarda ekonomistler, Türkiye'nin bu fuarda büyük bir çıkış yaptığını, potansiyel ve gücünün artık göz ardı edilemiyeceğini belirtiyor ve ülkeyi ‘Avrupa’nın Çin’i’ olarak tanımlıyorlar. Bu olumlu ekonomik havada, fuara katılan Türk sanayicileri ve işadamları da, yabancı yatırımcılarla yeni işbirliği olanakları yaratılmasını ümit ediyor.

Türkiye’nin ikinci büyük sanayi bölgesi olan Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Kanbak, Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne alınması ile, Türk sanayicilerinin bir anlamda Avrupa Birliği’ne dahil olduğunu ve bu ülkelerle rekabet etmeye başladığını belirtiyor ve fuardaki en önemli hedeflerinin daha iyi tanıtım olduğunu söylüyor.

Hannover’deki Türk sanayicilerin uzun vadeli planları da var. 2023 yılına yani Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümüne kadar, ülkeyi ekonomik açıdan, dünyada 17. sıradan, 10. sıraya yükseltmek. Kanbak, Türkiye’de ekonomide çizilen tablonun bu hedefin gerçek olabileceğini yansıttığını vurguluyor.

Fuar kapsamında açıklanan sayılara göre, Gayri Safi Milli Hasılası 2006 yılında 387 milyar doları bulan Türkiye, böylece dünyanın en güçlü ekonomileri listesinde 17’nci sırada. Son dört yılda ortalama büyüme hızı yüzde 7.3 olarak fikslenirken, küresel sermaye girişini geçen yıl 20 milyar doları geçti. Bu sayı 2007’de tahminlere göre 30 milyar dolara ulaşacak. Yabancı sermaye, Türkiye’de yatırım için öncelikli olarak bankacılık, telekomünikasyon ve gayrimenkul sektörlerini tercih ediyor.

Öte yandan Avrupa Birliği üye ülkeleri çapında faaliyet gösteren Türk girişimcilerin sayısı ise 100 bin sınırına yaklaştı, bu girişimcilerin AB'nin gayri safi milli hasılasına katkısını 40 milyar Euro'ya yakın.

XS
SM
MD
LG