Erişilebilirlik

İran Türkiye'den Destek İstedi


İran, Irak’taki Amerikan güçlerince tutuklanan 5 diplomatının serbest bırakılması için Türkiye’den destek istiyor.

Sürpriz bir şekilde Ankara’ya bir günlük ziyarette bulunan İran Dışişleri Bakanı Manuçer Mottaki, İran’lı diplomatların serbest bırakılması için Türkiye’nin ‘arabuluculuk’ yapmasını istedi.

Mottaki, diplomatların serbest bırakılmaması durumunda 3-4 Mayıs’ta Mısır’da yapılacak Irak toplantısına katılmalarının mümkün olmadığı mesajını da Ankara’ya iletti.

Mottaki’nin Ankara ziyareti, Türkiye için tam anlamıyla bir sürpriz oldu. Dün gece Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü telefonla arayan Mottaki, ‘yüzyüze’ görüşme isteğini Gül’e iletti.

Türk diplomatik kaynaklar, Mottaki’nin ziyareti için önceden herhangi bir planlama yapılmadığını belirtirken, Mottaki’nin Gül’ün yanısıra Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmesi de dikkat çekti.

Erdoğan, ‘son dakikada’ gelen randevu talebine olumlu yanıt verebilmek için Bakanlar Kurulu toplantısını erteledi.

Mottaki, görüşmelerini tamamlayıp herhangi bir açıklama yapmadan Ankara’dan ayrıldı. Mottaki’nin Ankara’da yaptığı görüşmeler hakkında Türk Dışişleri Bakanlığı ile Başbakanlık yetkilileri ayrıntılı bilgi vermekten kaçınırken, görüşmelere ilişkin bilgiler İran tarafından geldi.

İran’ın Ankara’daki Büyükelçiliği yetkilileri, Mottaki’nin görüşmelerinde temel konunun 3-4 Mayıs’ta Mısır’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi temsilcileri ve komşu ülkelerin katılımı ile yapılması öngörülen Irak toplantısı olduğunu belirttiler.

İranlı diplomatlara gore, Mottaki bu toplantıda Amerika ile yanyana durmak istemediklerini Türk tarafına iletirken, bunun nedeninin de Irak’ta Amerikan güçlerince tutuklanan 5 İranlı diplomat olduğunu söyledi ve Erdoğan ile Gül’e diplomatların serbest bırakılması konusunda Türkiye’nin Amerika ile İran arasında arabuluculuk yapmasını istedikleri mesajını verdi.

Bu mesajın İran’ın Türkiye’nin arabuluculuğuna ihtiyacı olduğu şeklinde yorumlanmasını isteyen İran’lı diplomatlar, Türkiye’nin İran’a desteği doğrultusunda iki ülke ilişkilerinin güçleneceğini belirttiler.

Türk diplomatik kaynakları da, İran’ın ve Türkiye’nin Irak’ın geleceği için katkıda bulunmaya hazır olduklarının görüşmelerde vurgulandığını belirtirken, iki ülke gündeminde öncelikli konunun Irak olduğunu dile getirdiler.

İran’ın Türkiye’den beklenti ve isteklerinin değerlendirileceğini belirten aynı kaynaklar, Türkiye’nin bölgesinde ‘barış ve istikrar’ için komşularıyla aynı yönde hareket etmeyi sürdüreceğini kaydettiler. İranlı yetkililere gore Mottaki, Suriye'deki Beşar Esad yönetimi ile değerlendirmelerde bulunmak üzere Ankara’dan Şam’a gitti.

XS
SM
MD
LG