Erişilebilirlik

TBMM Heyeti Temaslarına Başladı


Amerikan Kongresine Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarıların sunulmasının ardından Washington’a gelmesi planlanan Meclis heyetlerinden üçüncüsü, temaslarına başladı. Heyet üyeleri arasında Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekilleri Mehmet Dülger, Yaşar Yakış, Zekeriya Akçam ver Erol Aslan Cebeci; Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri Şukrü Elekdağ ve Onur Öymen var. Milletvekilleri, Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezinde bir toplantı düzenledi.

Şu anda, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak hazırlanan iki tasarı Temsilciler Meclisi ve Senato’da görüşülmeyi bekliyor. Bu tasarılar konusunda, Türkiye’nin kaygılarını Amerikalı Kongre üyelerine iletmek için Türkiye’den Amerika’ya gönderilmesi planlanan milletvekili heyetlerinden üçüncüsü Washington’da temaslarına başladı.

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezinde bir konuşma yapan AKP milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye ve Amerika arasında tarihe dayanan yakın ilişkileri değerlendirdikten sonra, ikili ilişkilerde bir fırtına yaşanabileceğini ifade etti.

“İlişkilerde fırtına yaşanabilir” diyen Yakış, sorun oluşturabilecek konuları PKK terör örgütüyle mücadelede işbirliği, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarılar ve Kerkük’ün geleceği olarak sıraladı.

1915 yılında başlayan olaylardan tarihi bilgiler aktaran Yaşar Yakış’tan sonra söz alan CHP milletvekili Onur Öymen de soykırım iddialarının Birinci Dünya Savaşında İngiliz propagandası sonucu oluştuğunu vurguladı. Öymen Birinci Dünya Savaşında öldürülen Türklerden hiç söz edilmemesini eleştirdi.

AKP milletvekili Erol Aslan Cebeci de, tasarının geçmesi durumunda, bir karşılık verilmesi için seçmenler tarafından baskı görecekleri konusunda uyarıda bulundu:

Cebeci, “tasarı kabul olursa, seçmenlerim tarafından orantısız bir tepki vermem için zorlanacağım” dedi. “Her şey masada” diyen Cebeci, bunun bir tehdit olmadığını, ancak seçmenler tarafından baskıyla karşılaşacaklarını söyledi. AKP milletvekili Yaşar Yakış tasarıların kabul olması durumunda ilişkilerin etkileneceğini vurguladı ve Amerika’yı da yakından ilgilendiren bazı kararların Türkiye Büyük Millet Meclisinin oluruna tabi olduğunu hatırlattı.

Toplantıda ayrıca PKK’yla mücadele konusu da değerlendirildi. Amerika’nın bu konuda politikasını anlayamadıklarını ifade eden CHP milletvekili Onur Öymen, Türkiye’nin Amerika’nın terörle mücadele politikasına destek verdiğini vurguladı, Amerika’nın neden Türkiye’ye bu konuda istediği desteği vermediğini anlayamadığını belirtti:

Onur Öymen, “Başkan Bush ne demişti, ‘ya bizimlesin ya da teröristlerle, bunun arası yoktur’ demişti; şimdi biz de öyle diyoruz...” şeklinde konuştu. Öymen, kuzey Irak’ın teröristlerin barındığı bir yer haline geldiğini vurguladı.

Dün Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda görüşmeler yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi heyeti hafta boyunca Kongre’de temaslarda bulunacak.

XS
SM
MD
LG