Erişilebilirlik

Sadr'ın Partisinden Bakanlarını Çekme Kararı


Irak’ta radikal Şii lider Muktada el Sadr’ın partisi, bakanlarını hükümetten çekme kararı aldı. Partinin meclis grubu başkanı Nasır Rubayi kararın, Başbakan Nuri el-Maliki’yi Amerikan askerlerinin çekilmesi için bir takvim vermeye zorlamak amacıyla alındığını açıkladı.

Sadr’ın partisi, 37 üyeli hükümette sahip olduğu 6 bakanın tamamını çekiyor. Başbakan Nuri el Maliki, çekilme kararının kendisine yeni bakanlar atama fırsatı vereceğini bildirdi.

Maliki Irak ordusu, güvenlik sorumluluğunu tam olarak üstleninceye kadar yabancı kuvvetlerin çekilmemesi gerektiğini de söyledi.
Başkan Bush, Maliki ile telefonda görüştüğünü ve başbakanın bir müttefik olarak terörle savaşa devam edeceği yönünde taahhütte bulunduğunu belirtti.

Öte yandan Basra’da toplanan binlerce gösterici Vali Muhammed el-Veli’nin istifasını istedi. Vali gösterinin, aralarında Muktada el Sadr’ın da bulunduğu siyasi rakipleri tarafından düzenlendiğini öne sürdü.

Bu arada Musul’da bir askeri kontrol noktasına saldıran silahlı kişiler 13 Iraklı askeri öldürdü. Yine Musul’da iki ayrı saldırıda iki üniversite profesörünün silahlı kişiler tarafından öldürüldüğü bildirildi.

XS
SM
MD
LG