Erişilebilirlik

13 Nisan Amerikan Basınından Özetler


New York Times Birleşmiş Milletler’in Türkiye’nin tepkisi nedeniyle soykırım sergisinden vazgeçmesini eleştiriyor. Gazete, Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan olayları soykırım olarak tanımlıyor ve Türkiye’de Ermeni soykırımından bahsetmenin ciddi bir suç olduğunu yazıyor.

"Türk yöneticilerin, Ermeni soykırımıyla ilgili tartışmaları her sansür etmeye kalktıklarında konuyu daha fazla gündeme getirdiklerini ve bugünün demokratik Türkiye’sini bu geçmişte kalmış suçla ilişkilendirdiklerini fark etmemeleri çok garip. Genel Sekreter Ban Ki-moon ve deneyimsiz ekibine gelince, uluslararası hukukun ve soykırımla mücadelenin sembolü olması gereken Birleşmiş Milletler’i gerçekten onurlu ve etkin bir biçimde yöneteceklerse, daha öğrenmeleri gereken çok şey var."

Genelkurmay başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın açıklamalarını değerlendiren Los Angeles Times PKK’ya karşı yapılacak bir sınır ötesi operasyonun Amerika’yı zor duruma sokacağını vurguluyor. Gazetenin haberinde, Batılı diplomatlar kaynak gösterilerek, seçim öncesinde hükümetin bir askeri operasyona yeşil ışık yakabileceği belirtiliyor.

"Uzmanların büyük bir kısmı Türk ordusunun Kuzey Irak’a kapsamlı bir askeri operasyon düzenlemesini beklemiyor. Ancak Büyükanıt’ın açıklamaları, isyancıların sığınaklarına karşı yürütülen küçük ölçekli operasyonların muhtemelen hava saldırıları ve komando baskınları biçiminde artarak süreceğine ilişkin işaretlerin sonuncusu olarak değerlendirildi. Bush yönetimi ise, Türkiye’nin PKK ile mücadelesine sempati duyduğunu ancak, Kuzey Irak’a yapılacak bir operasyonun ters tepeceğini belirtiyor."

USA Today Irak ve Afganistan savaşlarının Amerikan ordusunun hareket yeteneğini kısıtladığına dikkat çekiyor. Irak ve Afganistan’daki Amerikan askerlerinin görev sürelerinin uzatıldığını hatırlatan gazete, orduda düzenleme yapma vaadiyle iktidara gelen Başkan Bush’un, verdiği sözün tam tersini yaptığını öne sürüyor.

"Bush, bir takvim belirlememesi konusunda Kongreyi uyarıyor. Aslında, ortada zaten bir takvim var ve bu takvim ordunun ulaşabildiği kaynaklar tarafından belirlenmiş durumda. Bu savaşla ilgili acı gerçek şu ki; savaşın yükü çok az insan tarafından taşınıyor ve bu insanlara savaşı kazanmaları için gerekenli imkanlar da hiç sağlanmadı. Çünkü Bush, daha fazla insanın fedakarlık yapmasını istemedi. Bu dengesizliği sürdürmek her geçen gün daha da imkansızlaşıyor."

Boston Globe, Mukteda el Sadr yandaşlarının Necef’te düzenlediği kitlesel gösteriyi Şii liderin gövde gösterisi olarak değerlendiriyor. Gazete, Sadr’ın hem Amerika’ya hem de diğer Şii liderlere gözdağı verdiği yorumunda bulunuyor.

"Necef’teki kalabalığın verdiği mesajlardan birisi, Amerika’nın Mehdi Ordusunun üzerine çok fazla gelmemesi gerektiği yönündeydi. Kitle gücünü ve İran’dan aldığı desteği gösteren Sadr, diğer önemli Şii gruplara da artık göz ardı edilemeyeceği mesajını verdi. Aslında Sadr, kendisine eşitler arasında birinci olarak davranılmasını istiyor. Sadr’ın Necef’teki sokak gösterisi, Amerikalı politikacılar açısından da önemli bir ders içeriyordu: Irak’tan durumu kurtaracak biçimde çekilmek için Amerikalı politikacıların, Irak’taki karmaşık ve çok yönlü siyaset oyununu iyi öğrenmesi gerekiyor."

XS
SM
MD
LG