Erişilebilirlik

Merkez Bankası Başkanı Yatırımcılarla Görüştü


Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası Bahar Toplantıları’na katılmak üzere Amerika’yı gelen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı New York’ta yabancı yatırımcılarla görüştü.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası Bahar Toplantıları’na katılmak üzere ABD’ye gelen Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı bunun öncesinde New York’ta yabancı yatırımcıları Türkiye’nin mali ve para politikalarının sağlam bir duruşu olduğuna ve sözkonusu durumun seçim yılında da değişmeyeceğine ikna turuna çıktılar.

Yılmaz ve Çanakçı, Türk Amerikan Cemiyeti (ATS) tarafından düzenlenen ve Citigroup, Bank of New York, Fortess Investment Group gibi Wall Street’in etkili isimlerinin de katıldığı “Türkiye'nin Mali ve Para Politikaları” konulu toplantıya katıldılar.

Türkiye’nin makro ekonomik dengeleri hakkında toplantıda bilgi veren Yılmaz ve Çanakçı enflasyonla mücadele, cari açık, reform süreci ve özelleştirme gibi yabancı yatırımcıların yakından izledikleri konuları değerlendirdiler.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, mali disipline çok önem verdiğini ifade ederken 2007-2009 arasında enflasyon hedeflerinin yüzde 4, piyasa beklentisinin ise yıl sonu itibariye yüzde 7.44 olduğunu belirtti. Yılmaz, kendi hedefleriyle piyasa beklentisi arasındaki farkı azaltmaya çalıştıklarını da vurguladı.

Yılmaz, ayrıca dalgalı döviz kurunun enflasyonla mücadele politikasının en önemli dayanaklarından biri olduğu üstünde durarak, serbest döviz kuru rejiminin 2001 yılından itibaren Türkiye'de başarılı bir şekilde uygulandığını söyledi.

Amerikalı ekonomistlerin bir yıl içinde ABD’de ekonomik durgunluk öngördüğü bunun Türkiye’de nasıl bir etki yaratacağı sorusu üzerine ise Merkez Bankası Başkanı, Türkiye'nin ithalat ve ihracatının yüzde 50'sini AB ülkeleriyle yaptığını anımsattı.

Yılmaz, ABD'deki ekonomik büyümenin yavaşlamasının başta mal piyasaları olmak üzere herkesi etkileyeceğini belirterek, piyasalardaki fiyat artışının yavaşlaması sonucunu doğuracak bu etkinin, enerji ithalatı yapan bir ülke olması nedeniyle orta dönemde Türkiye'nin bu durumdan karlı çıkabileceğini bildirdi.

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ise konuşmasında Türkiye’nin makro ekonomik gelişmelerine değindi. Türkiye’de 2003-2006 döneminde yüzde 7.3 oranında ekonomik büyüme olduğunu belirten Çanakçı, bu hızla ülkenin Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi konumuna geldiğini anımsattı. Çanakçı sözlerine gelecek 6-7 yıl içinde Türkiye’nin büyüme hızının yüzde 7 oranında olacağına inandıklarını da eklerken, Amerikalı analistlerin öngörülerine gönderme yaptı. Wall Street, Türkiye’nin sözkonusu büyüme hızını önümüzdeki 10 yıl içerisinde koruduğu takdirde kişi başına milli gelirinin Avrupa Birliği 15 diye bilinen 2004 yılındaki genişlemeden önceki üyeleri kapsayan grubun kişi başına gelir ortalamasının yüzde 50’sine yükseleceğini tahmin ediyor.

Türkiye’nin özellikle kamu borçlanmalarında dövüz kuru şoklarına dayanıklı hale geldiğini vurgulayan Çanakçı yüzde 10’luk bir değer kaybının bile gayri safi milli hasılanın dış borça olan oranını sadece yüzde 1.1 artacağına dikkati çekti.

Yılmaz ve Çanakçı, New York'taki temaslarının ardından IMF toplantılarına katılmak üzere Washington’a geçecekler.

XS
SM
MD
LG