Erişilebilirlik

Wolfowitz'in Başı Dertte


Dünya Bankası Yönetim Kurulu Banka Başkanı Paul Wolfowitz'le ilgili kararın en kıza zamanda verileceğini açıkladı. Wolfowitz Dünya Bankasında çalışan sevgilisini terfi ettirmek ve maaşına zam yaptırmakla suçlanıyor.

2005 yılında Dünya Bankası Başkanlığını üstlenen Wolfowitz daha önce ABD Savunma Bakanı yardımcısıydı. Beyaz Saray’a yakınlığı ve Irak savaşındaki rolünden ötürü Wolfowitz’in atanmasına şiddetle karşı çıkan Banka çalışanları şimdi de istifasını istiyor.

Wolfowitz dün özür diledi ve Yönetim Kurulu’nun hakkında alacağı kararı kabul edeceğini söyledi. Paul Wolfowitz yeni görevine başlayınca sekiz yıldır Dünya Bankası'da çalışmakta olan sevgilisi Şaha Ali Rıza, yönetmelik gereği geçici olarak Dışişleri Bakanlığı'nda bir göreve atandı. Geçen hafta bazı gazetelerde Wolfowitz’ın Ali Rıza'nın yeni işinde daha yüksek maaşlı bir göreve atanmasını sağladığı yolunda haberler çıktı. Haberlere göre Şaha Ali Rıza’nın maaşı yılda 132 bin dolardan yaklaşık 193 bin Dolara çıkarılmıştı. Dünya Bankası çalışanlarının maaşlarından vergi kesilmiyor. Gazete haberlerinde, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın brüt maaşının ise 186 bin dolar olduğu hatırlatıldı.

Başkan Bush’un 2005 yılında Dünya Bankası başkanlığına seçtiği Paul Wolfowitz, daha önce Savunma Bakanı yardımcılığı yaptı. Muhafazakar görüşleri, Beyaz Saray’a yakınlığı ve Irak savaşının mimarlarından biri olarak bilinmesi nedeniyle Wolfowitz’in bu göreve atanması başta banka çalışanları olmak üzere çeşitli çevrelerin tepkisine yol açmıştı.

İlk kez gazetelerin sosyete bölümünde çıkan haberler daha sonra giderek büyüyüp manşet olmaya başlayınca Dünya Bankası çalışanları Wolfowitz’in istifasını istedi. Konuyu görüşen Dünya Bankası Yönetim Kurulu, bugün bir açıklama yaparak, Wolfowitz’in, iki yıl önce, Şaha Ali Rıza’nın maaşına zam yapılması yolundaki girişimin Banka’nın etik komisyonu tarafından incelenmediğinin belirlendiğini açıkladı.
Wolfowitz dün özür dilemiş ve Yönetim Kurulu’nun alacağı kararı kabul edeceğini bildirmişti. Dünya Bankası Başkanı özür dilerken Bush yönetimin maşası olduğu yolundaki suçlamaları da reddetti.

Wolfowitz artık Savunma Bakanlığı’nda çalışmadığını ve maaşını Amerikan hükümetinden almadığını söyledi. 185 ülkenin hissesi bulunduğu uluslararası bir kurumu yönettiğini vurgulayan Wolfowitz görevini ciddiye aldığını ve Dünya Bankası’nın misyonuna gönülden inandığını belirtti. Haberlere göre bazı Banka çalışanları konuşmasından sonra Wolfowitz’i ıslık çalarak taciz etti.


Wolfowitz, Dünya Bankası Başkanı olduktan sonra yaptığı konuşmalarda sık sık yolsuzluk ve rüşvetle mücadele üzerinde durmuş Banka kredi verirken bunun önemli bir kriter olarak kullanılacağını belirtmişti. Paul Wolfowitz, Dünya Bankası’nın aralarında Hindistan, Çad, Kenya'nın da bulunduğu birçok ülkeye yaptığı yardımı bu nedenle askıya aldı.


Kurum personeli Paul Wolfowitz'e duyulan güvenin sarsıldığını savunurken; başkent Washington, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun bu hafta sonu yapılacak ilkbahar toplantılarına hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG