Erişilebilirlik

Sezer'den Laiklik Uyarısı


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, iç ve dış çevrelerin demokratikleşme adı altında Türkiye’de ılımlı bir İslamî rejim kurmaya çalıştıklarını söyledi.

Harp Akademileri'nde kurmay subaylara hitap eden Sezer, “ılımlı İslam’ın çok kısa sürede radikal İslam’a dönüşmesi kaçınılmazdır” dedi.

Cumhuriyet kurulduğundan buyana rejimin, hiçbir zaman şimdiki kadar tehlikeye düşmediğini belirten Sezer, laik Cumhuriyetin temel değerlerinin ilk kez açıkça tartışma konusu yapıldığını söyledi.

“Laiklik, din ve inanç özgürlüğüne indirgenemez” diyen Cumhurbaşkanı, konuşmasında terörle mücadele konusuna da değindi.

Sezer, Türkiye’nin, Irak'ın kuzeyinden kaynaklanan terörist tehdidin etkisiz kılınması konusunda ortak çabalara katkılarını sürdürdüğünü aynı zamanda uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru savunma hakkını saklı tuttuğunu söyledi.

Sezer, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ise, Anayasanın 101'inci maddesinin son fıkrasına atıfta bulunarak, Cumhurbaşkanı'nın siyasal yönden tarafsız olması gerektiğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG