Erişilebilirlik

12 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Bush yönetiminin Çin’le yaşanan ticari sorunlarda daha sert bir tavır izlemeye başladığını belirtiyor. Gazete, serbest ticaret anlayışına aykırı bulduğu bu politikanın Pekin’in sert tepkisine yol açabileceğini vurguluyor.

"Yönetimin bu tavrı, Çin’i uzun süredir çözümsüz kalan bazı konularda taviz vermeye zorlamayı ve Kongrenin daha sert önlemler almasını önlemeyi amaçlıyor. Ayrıca Demokratları, diğer ticari konularda, özellikle de Güney Kore ve üç Latin Amerika ülkesiyle yapılan serbest ticaret anlaşmalarının onaylanması konusunda yönetimle işbirliği yapmaya zorlamayı hedefliyor. Ancak bunun bedeli serbest ticaret ilkelerinden taviz vermesi olacaktır. Ayrıca Çin’in sadece ekonomik konularda değil, Kuzey Kore’nin nükleer programı gibi siyasi konularda da geri adım atma riski ortaya çıkacaktır."

New York Times Amerikan askerlerinin Bağdat’a girişinin dördüncü yılında, durumun hiç de iç açıcı olmadığını yazıyor. Gazete, Irak hükümetinin gerekli siyasi adımları atmaması halinde, sadece askeri önlemlerle güvenliğin sağlanamayacağını savunuyor.

"Bağdat’ta güvenlik önlemlerinin artırılmasından bu yana iki ay geçti ancak Bush’un vaat ettiği gelişmelerin hiç biri gerçekleşmedi. Bağdat’a asker sevkiyatı hala sürüyor ve Amerikalı komutanlar asker takviyesinin sonbahara hatta önümüzdeki yıl başına kadar devam edeceğini söylüyor. Dört yıl sonunda, siyasi açıdan çok daha cesaret kırıcı bir tablo söz konusu. Irak’ta bir zafer ihtimali bulunmuyor ve geriye fazla bir umut da kalmadı."

Christian Science Monitor ünlü radyo sunucusu Don Imus’ın programında yaptığı ırkçı yorum nedeniyle oluşan tepkiyi değerlendiriyor. Daha önce de bazı ünlülerin benzer ırkçı açıklamalarla gündeme geldiğini hatırlatan gazete, günlük hayatta da ırkçılığın çok yaygın olduğuna dikkat çekiyor.

"Anayasa, ifade özgürlüğünü koruyor. Ancak kalabalık bir sinemada “yangın var” diye bağırılmasını, iftira atılmasını veya onur kırıcı sözler söylenmesini korumuyor. Yasal sınırların yanı sıra, neyin iyi neyin kötü olduğunu toplumun belirlemesi gerekiyor. Saldırgan bir ifadenin içeriği ve bağlamı, hakaret eden kişinin pişmanlık gösterip göstermemesi, saldırıya uğrayan kişinin ve toplumun gösterdiği tepki, çizmenin aşılıp aşılmadığını belirleyen unsurlardır."

Los Angeles Times Sudan hükümetinin Darfur bölgesine Birleşmiş Milletler askerlerinin konuşlanmasını kabul etmesinin ardından diplomatik çabalara son bir şans tanınması gerektiğini vurguluyor. Ancak gazete, bir aylık bir sürenin sonunda bir gelişme olmazsa, Sudan’a karşı yaptırım uygulanması gerektiğini belirtiyor.

"Diplomasiye bir şans tanımak açısından bir ay çok uzun bir süre değil. Ancak Darfur’daki insanların daha fazla gecikmeye tahammülü yok. Zamanı geldiğinde, Bush yönetimi dört ay önce açıkladığı yaptırımlardan çok daha sert yaptırımlar uygulamaya hazır olmalıdır. Eğer Sudan devlet başkanı Ömer Beşir, direnmeye devam ederse, Amerika Güvenlik Konseyi’nde Sudan’a karşı bir karar alınmasını oya sunmalıdır. Eğer Birleşmiş Milletler’den bir sonuç çıkmazsa, Amerika hiç zaman kaybetmeden, Sudan’a karşı küresel bir ekonomik yaptırım koalisyonu oluşturma çabasına girişmelidir."

XS
SM
MD
LG