Erişilebilirlik

11 Nisan Amerikan Basınından Özetler


New York Times Başkan Bush’un Kongreden göç sorununa kapsamlı bir çözüm bulmasını istediğini hatırlatıyor. Ancak gazete, Cumhuriyetçilerin göç konusunda açıkladıkları yaklaşımın soruna çözüm bulmaya değil, çözümsüzlüğe hizmet edeceğini savunuyor.

"Cumhuriyetçilerin yaklaşımı istismara kapı aralamasıyla dikkat çekiyor. Bu yaklaşım ayrıca gerçekçi değil. Bu anlayış, hem istikrarlı bir işgücü oluşturulmasını imkansız kılacak, hem de kayıt dışı ekonomiyi daha da yer altına itecektir. Bush, bu konudaki kargaşaya son vermelidir. Kapalı kapılar ardındaki pazarlıkların bir ürünü olan ve sertlik yanlılarını tatmin etmeyi amaçlayan kaba siyasi yaklaşımları bir kenara itmeli, göç konusunda kapsamlı bir reformu açıkça ve samimi olarak desteklemeye devam etmelidir."

Christian Science Monitor vergide adaleti sağlamak amacıyla 1969’da uygulamaya konan Alternatif Asgari Vergi’nin amacından saptığını ve orta sınıflar üzerinde yük oluşturduğunu kaydediyor. Gazete, Bush yönetimi ile Demokratların çoğunlukta olduğu Kongreye, kapsamlı bir vergi reformu konusunda uzlaşma çağrısında bulunuyor.

"Belki de bu konudaki en kolay çözüm yolu, iş dünyasına uygulanan bazı özel vergi indirimlerini kaldırmaktan geçiyor. Sağlık ve Sosyal Güvenlikten yararlanma koşullarını değiştirerek bu iki alandaki harcamaların artış hızını azaltmaktan geçiyor. Ve elbette ki bütçede gereksiz harcama kalemlerinden vazgeçmek gerekiyor. Gelecek yıl yapılacak seçimler öncesinde Demokratlar mali konularda sorumlu bir tavır içinde olduklarını göstermek istiyorlar. Seçmenlerin tepkisini toplayan Cumhuriyetçiler de, son yıllarda çok fazla gereksiz harcamalar yaptıklarının farkına vardılar. Her iki parti de, mali disiplin oluşturulması konusunda bir uzlaşmaya varabilir."

USA Today ise vergi kaçıranlara dikkat çekiyor. Gazete, iş çevrelerinin vergi kaçağını önlemeye yönelik girişimleri engellemeye çalıştığını öne sürüyor.

"Vergi kaçağının %70’i, bütün gelirlerini beyan etmeyenlerden özellikle de küçük işletme gelirlerinden kaynaklanıyor. Bu vergi kaçağı, bu yılki bütçe açığını kapatacak büyüklükte. Ya da Başkan Bush’un Irak ve Afganistan savaşları için istediği ek bütçeyi karşılayacak bir miktarda. Söz konusu miktar Katrina Kasırgasının yol açtığı hasarı gidermekle kalmayıp önümüzdeki üç yılın eğitim programlarını da karşılayabilir. Fakat bu konuda gündeme getirilen her öneri bir direnişle karşılaşıyor.

Los Angeles Times Uluslararası Kriz Grubu Ortadoğu Programı Müdürü Robert Malley’in Suriye ile ilgili bir değerlendirmesine yer veriyor. Malley, Amerika’nın Suriye’ye uyguladığı tecrit politikasının, Şam’ın Ortadoğu’daki konumunu anlamamasından kaynaklandığını savunuyor.

"Suriye’yi sürekli olarak dışlamak büyük bir hatadır ve kaçırılan bir fırsattır. Amerika, Şam’ın politikalarında ciddi bir değişiklik görmek istediğini söylüyor ve son olarak Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi örneğinde olduğu gibi, bu ülkeyle temas kurmak isteyenlerin eli boş dönmesinden memnuniyet duyuyor. Bunun karşısında ise Suriye’nin tepkisi Washington düşmanca tavrında ısrar ettiği ve barış görüşmelerini engellediği sürece, militan örgütlere verdiği desteği sürdürmek, İran’la yakınlaşmak ve Amerika’nın Irak’ta yaşadığı sıkıntılara gözünü kapatmak olacaktır. Ancak Amerika tavrını değiştirirse, bütün bunlar da değişebilir."

XS
SM
MD
LG