Erişilebilirlik

El Kaide İle Saddam Arasında İlişki Yok


Amerika Savunma Bakanlığının yaptığı soruşturmada, el Kaide örgütü ile Saddam Hüseyin hükümeti arasında bir ilişki bulunmadığı belirlendi.

Washington Post gazetesinin haberine göre, askeri yetkililer bu sonuca Saddam ve iki eski yardımcısının verdikleri ifadeler ve Irak’ın işgali sonrası ele geçirilen belgelere dayanarak vardı.

Pentagon genel müfettişi Thomas Gimble tarafından hazırlanan soruşturma raporu, Irak savaşı öncesi Amerikan istihbarat kurumlarının Bağdat hükümeti ile el-Kaide arasında işbirliği olmadığı yönündeki iddialarını destekliyor.

Gimbel, daha önceki bir raporunda da Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan Özel Planlama Bürosunun, diğer istihbarat örgütleriyle ters düşen değerlendirmeler yaptığını vurguladı.

Başkan Bush’un ilk döneminde eski Bakanlık Müsteşarı Douglas Feith tarafından yönetilen büro, 2002 yılında el-Kaide ile Saddam Hüseyin güçlü bağlar olduğunu önesüren bir rapor yayınlamıştı.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney, dün bir radyoya verdiği demeçte savaş öncesi Irak’ta el-Kaide’nin varolduğu iddiasını tekrarladı.

XS
SM
MD
LG