Erişilebilirlik

Pelosi Suudi Arabistan'da


ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Suriye'den Ortadoğu ziyaretinin son durağı Suudi Arabistan'a gitti.

Nancy Pelosi, Kral Abdullah ile Irak savaşı ve Arap-İsrail anlaşmazlığını görüştü. Pelosi, daha sonra Kral'a danışmanlık görevi yapan Şura'nın üyeleriyle biraraya gelecek.

Daha önce Şam'da temaslarda bulunan Amerika Temsilciler Meclisi Başkanı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kendisine İsrail ile barış görüşmelerine başlamak istediğini söylediğini açıkladı.

Pelosi, Şam’da yaptıkları görüşmede, Esad'a İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in barış görüşmelerine hazır olduğunu belirten bir mesajını ilettiğini de söyledi.

Ancak İsrail hükümeti, mesajda, barış görüşmeleri için Suriye’nin terörizmi desteklemekten vazgeçmesi koşulu bulunduğuna dikkat çekti. Başkan Bush, Pelosi’nin Suriye’ye gitmesine karşı çıkmış, ziyaretin Şam’a, dost bir ülke olarak görüldüğü izlenimi vereceğini öne sürmüştü.

Yıllardan beri Suriye’ye giden ilk üst düzey Amerikalı yetkili olan Pelosi ise Şam hükümetiyle diyalog kurmanın çok önemli olduğunu savunuyor.

Beyaz Saray’ın karşı çıkmasına rağmen 3 Cumhuriyetçi Partili Kongre üyesi de geçen hafta sonu Şam’da Esat’la görüşmüştü.

Amerika, 2005 yılında, Lübnan Başbakanı Refik Hariri’ye yapılan suikastta Suriye’nin parmağı olduğu gerekçesiyle Şam Büyükelçisini geri çekmişti.

XS
SM
MD
LG