Erişilebilirlik

İngiliz Askerler Ülkelerine Döndü


23 Mart'ta Basra Körfezi'nde devriye görevi yaparken İran karasularına girdikleri gerekçesiyle gözaltına alınan biri kadın 15 İngiliz asker serbest bırakıldı.

Normal yolcular gibi İngiliz Havayolu şirketinin ticari bir seferiyle Tahran'dan Londra'ya giden askerler, Heathrow havalanında kendilerini bekleyen iki helikopterle Devon üssüne sevkedildi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, askerlerin sağ salim geri dönmelerine sevindiğini söyledi ve Tahran hükümetiyle herhangi bir pazarlık yapılmadığını vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dün, İngiliz ulusuna armağan olarak askerlerin affedildiğini açıklamıştı.

İran Cumhurbaşkanı, İngilizlerin serbest bırakılacağını açıklamadan önce denizcileri göz altına alan İranlı askerlere madalya verdi.

İngiliz deniz askerleri ve deniz piyadelerinden oluşan ve aralarında bir kadın askerin de bulunduğu grup, Fırat ve Dicle nehirlerinin birleşerek Basra Körfezi'ne döküldüğü bölgedeki Şattülarap deltasında devriye görevi yapan İngiliz savaş gemisi Cornwall'de görevliydi. İngiliz askerleri bir sivil yük gemisinde arama yaptıktan sonra İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı devriye botları tarafından yolları kesilerek tutuklanmıştı. Şattülarap'ta İran ve Irak karasularının sınırları konusunda iki ülke arasında anlaşmazlık bulunuyor.

İran, İngiliz askerlerin kendi karasularına girdiğini öne sürmüş, İngiliz yetkililer ise bu suçlamayı reddetmişti.




XS
SM
MD
LG