Erişilebilirlik

3 Nisan Amerikan Basınından Özetler


New York Times Federal hükümetin motorlu araçların saldığı karbondioksit ve diğer zehirli gazlar konusunda düzenleme yapma yetkisi bulunduğu yönündeki Anayasa Mahkemesi kararını küresel ısınmayla mücadelede önemli bir adım olarak yorumluyor. Gazeteye göre bu karar, Bush yönetiminin küresel ısınmayla mücadele etmeme konusunda öne sürdüğü gerekçeleri geçersiz kılıyor:

"Bu karar, iklim değişikliği nedeniyle giderek daha büyük bir tehditle karşı karşıya kalan çevre açısından önemli bir zaferdir. Federal hükümeti beklemeden, küresel ısınmaya neden olan gazların salınımını sınırlayan Kaliforniya gibi eyaletlerin tavrını destekleyen bir adımdır. Anayasa Mahkemesi ilk kez, küresel ısınmanın gerçek ve önemli bir tehdit oluşturduğu yönünde bir karar verdi. Bu karar, Kongrede ve eyaletlerde bir an önce etkin bir tavır alınmasını isteyenlere cesaret verecektir."

USA Today de Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın ardından Bush yönetiminin küresel ısınmaya karşı etkin bir mücadele başlatıp başlatmayacağının hala belirsiz olduğunu vurguluyor. Ancak gazete, kararın Bush yönetimi üzerindeki baskıları daha da artıracağı görüşünde:

"Anayasa Mahkemesi, verdiği kararla, küresel ısınmanın ciddi bir sorun olduğunu ve Çevre Koruma İdaresi’nin küresel ısınmayı tamamen önleyemese bile, önlemek için çaba harcama görevi bulunduğunu vurguladı. Bush yönetimi, çok uzun bir süre boyunca küresel ısınma önemli ve acil bir mesele değilmiş gibi davrandı ve ciddi bir tavır takınmaktan kaçınmak amacıyla mazeret arayıp durdu. Artık yeter. Anayasa Mahkemesi’nin de belirttiği gibi, küresel ısınmayı azaltmaya başlamanın zamanı geldi."

Los Angeles Times ise konuyu Anayasa Mahkeme’sine aralarında Kaliforniya’nın da bulunduğu 12 eyaletin götürdüğünü hatırlatıyor. Ancak gazete, davanın esas olarak bilim ile Bush arasında olduğunu savunuyor:

"Alınan karar, Çevre Koruma İdaresi’nin sera etkisi yapan gazlarla ilgili bir düzenlemeye gitme konusunu yeniden ele almasını gerektiriyor ve Kongrenin bu konuda yasal düzenlemeye gitmesi yönündeki çabalara ivme kazandırıyor. Ayrıca, Kaliforniya’nın sera etkisi yapan gazlarla ilgili katı kurallarını uygulamasını da kolaylaştırıyor. Eğer Çevre Koruma İdaresi, küresel ısınma konusunda Kaliforniya ve diğer 11 eyaletin açtığı yoldan gitmeyi kabul etmezse, Kongre yeni bir yasal düzenleme yaparak devreye girmelidir."

Christian Science Monitor Fransa’da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçiminde göçmenlerle ilgili tartışmaların önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Gazete, Fransa’nın göçmenlere karşı takınacağı tavrın, diğer Avrupa ülkelerini de etkileyeceğini kaydediyor:

"Fransa’nın “özgürlük, eşitlik, kardeşlik” sloganı Avrupa’nın diğer ülkelerinden gelen göçmenlerin Fransız kimliğini benimsemesinde işe yaradı. Ancak, Avrupa dışından gelen göçmenler için bu slogan başarısız oldu. Adaylar, slogandaki eşitlik kısmına daha fazla önem verilmesi durumunda bu sorunun çözülebileceğini düşünüyor. Göçmenler de sorunu fırsat eşitliği olarak görüyor. Ancak Fransız milliyetçiliğinin etkisi de giderek artıyor. Kamuoyunun yarısından fazlası, göçün Fransa için iyi bir şey olmadığını düşünüyor."

XS
SM
MD
LG