Erişilebilirlik

Gül Steinmeier'la Görüştü


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dün akşam Berlin’de Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’le görüştü. Bakan daha sonra Köln’e geçerek‚ ‘E-Konsolosluk’ sistemini tanıtacak.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Abdullah Gül’ü önce bakanlıkta kabul etti, ardından da iki bakan başbaşa akşam yemeğinde konuşmalarına devam etti.

Görüşmelerde, Türkiye ile AB arasında süren üyelik müzakerelerinin durumu ve uluslararası konular öncelikli olarak gündeme geldi.

İki bakanın düzenledikleri basın toplantısında, Gül Steinmeier’e, Almanya’nın dönem başkanlığı bitmeden Türkiye ile fiilî müzakerelerin en az 3 fasılda daha başlatılması yönündeki beklentiyi ilettiğini söyledi. Steinmeier da, müzakerelerindeki gelişmelerden memnuniyet duyduğunu, Almanya’nın da yeni fasılların açılmasına sıcak baktığını ve bunun için çaba göstereceğini belirtirken, Türk Dışişleri Bakanı Almanya’nın dönem başkanı olarak gösterdiği performansdan ve Türkiye’ye verdiği destekden memnun olduklarını belirtti.

Steinmeier Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ticari ve turistik alanlarda olduğu gibi, kültürel bazda da genişletilmesi gerektiğini söyledi. Buluşmada uluslararası ilişkilerin ve gelişmelerin de detaylı bir şekilde konuşulduğunu vurgulayan Steinmeier, Türkiye’nin Irak ve Ortadoğu’daki sorunlara çözüm arayışına katkısından çok olumlu sözlerle bahsetti ve ülkenin bölgedeki öneminin bir kez daha anlaşıldığını söyledi.

Steinmeier Türkiye’nin, Irak’da rehin tutulan iki Alman vatandaşının serbest bırakılması için gösterdiği girişim nedeniyle Abdullah Gül’e özel olarak teşekkür etti.

E-Konsolosluk

Bakan Gül Köln kentine geçerek yurtdışında yaşayan Türklere daha kolay ve hızlı hizmet amacıyla oluşturulan "E-Konsolosluk" sistemine start verecek.

"E-konsolosluk" programının hayata geçmesiyle birlikte, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına konsolosluk işlemleri internet üzerinden de sunulmaya başlıyor. Söz konusu sistemle çok sayıda ülkeye dağılmış sayıları altı milyonu bulan Türk vatandaşı, bilgisayar üzerinden 10-15 dakikada pasaport, noterlik, askere alma ve erteleme işlemleri, doğum, evlilik başvurusu gibi işlemleri yapabilecekler.

Dünya çapındaki tüm Türk derneklerinin listesi, Türk işyerlerinin listesi, duyurular, bilgi notları, kütüphane gibi ayrıntıları da bulunan site, ileride yurtdışındaki Türklerin birbiriyle haberleştiği bir platforma dönüşebilecek görünüme sahip.

Bakan Gül, Köln’deki bu etkinlikten sonra, Avrupa’daki Türk sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile bir araya gelecek, ve sonra Türkiye’ye dönecek.

XS
SM
MD
LG