Erişilebilirlik

Meme Kanserini Durduran İlaç


Her yıl dünya çapında bir milyondan fazla kadına meme kanseri teşhisi konuyor. 400 binden fazla kadın da her yıl meme kanseri yüzünden hayatını kaybediyor. Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü, meme kanserine yakalanan kadınların sayısının arttığını bildiriyor. Geçtiğimiz haftalarda Demokrat Partili başkan aday adaylarından John Edwards’ın eşi Elizabeth Edwards'ın meme kanserinin kaburgalarına yayıldığının açıklanması Amerika'da konuyu yeniden gündeme taşıdı.

Elizabeth Edwards 2004 yılında meme kanserine yakalandı. Eşi John Edwards, o yılki başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin başkan yardımcısı adayıydı. Edwards çifti, halka bir açıklama yapmak için seçimlerin bitmesini bekledi. Eski Senatör Edwards ve eşi geçtiğimiz günlerde yine kameralar karşısına çıkarak test sonuçlarının kanserin geri geldiğini ve kaburga kemiğine yayıldığını gösterdiğini açıkladı.

Kanser vücuttaki herhangi bir organ ya da dokuda başlayabiliyor, ancak kanserli hücreler esas tümörden ayrılıp kan yoluyla vücuttaki başka yerlere gidebiliyor. Elizabeth Edwards’ın durumunda memede oluşan kanser hücreleri şimdi kaburga kemiğinde büyüyor. Doktoru, tümörün küçük olduğunu söylüyor, bu da Edwards’ın daha uzun süre yaşayabileceği anlamına geliyor.

Edwards’ın ne kadar uzun süre yaşayacağı vücudunun kemoterapiden ne ölçüde yarar sağlayacağına bağlı. Son birkaç yıl içinde araştırmacılar meme kanserine karşı yeni ilaçlar geliştirdi. Böylece meme kanserine yakalanan kadınların yaşama şansı arttı. Bir süre önce Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, Tykerb adındaki ilacı onayladı. İlaç, meme kanserinin ilerleyen safhalarında etkili oluyor.

Doktorlar 18 ay önce meme kanserinin yayıldığını öğrenen Amerikalı Marsha Brekke'ye de Tykerb verdi. Brekke'nin kanseri bu ilaç sayesinde kontrol altına alınabildi. "Bu ilaç son şansımdı." diyen Brekke, "BU konuda doktorunuzun tavsiyelerini dinleyin" diyerek aynı durumda olan hastalara tavsiyede bulunuyor.

Tykerb kullanması kolay bir ilaç. Her hafta serumla damardan değil, her gün hap olarak ağızdan alınıyor. Klinik deneylerde Tykerb alan hastalarda Tamoxifen kullananlara olanla daha az kalp yetmezliği görülmüş. Onkolog Kimberly Blackwell, bu ilacın meme kanseri konusunda şimdiye kadar gördüğü en önemli beş gelişmeden biri olduğunu belirtiyor.

Meme kanserinin birçok türü var. Araştırmacılar kanserli hücreleri hedef alarak geliştirdikleri tedavileri kullanıyor. Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi'nden Doktor Clifford Hudis şöyle konuşuyor: "Kanserin sırlarını öğreniyor, zayıf taraflarını ortaya çıkarıyoruz. Sadece kanserli hücreleri hedef alan tedavi yöntemi de bu konudaki gelişmelerin bir yansıması"

Günümüzde belirli meme kanseri türleri için belli ilaçlar kullanılıyor. Araştırmacılara göre bir sonraki adım, değişik tedavi yöntemlerini bir arada kullanarak hastaların kanseri yenmesini sağlamak.

XS
SM
MD
LG