Erişilebilirlik

Antibiyotik Kullanımına Dikkat


Belçika’da yapılan bir araştırma antibiotik kullanımı ve antibiyotiğe karşı direnen bakteri arasında bir bağ olduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmada iki sağlıklı gönüllü grup ve iki farklı antibiotik kullanıldı. Bir kür tedaviden sonra, gönüllülerin ağızlarında aldıkları ilaca karşı direnen bakteride artış görüldü. Bazı vakalarda ilaca karşı direnen bakterinin gönüllülerin ağzında 6 ay boyunca kaldığı ortaya çıktı.

Başka araştırmalar da düzenli kullanılmadığı takdirde antibiotiğin etkisinin azaldığını gösteriyor. Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü’nden Doktor Marc Lipsitch'e göre sorun büyük oranda hastaların antibiotik kullanım şeklinden kaynaklanıyor.

Bir nedeni ise hastaların tedaviyi yarıda kesmesi. Bu durum bakterinin canlı kalmasına ve alınan antibiotiğe karşı bağışıklık kazanmasına neden oluyor. Aşırı antibiyotik yazan doktorlar da sorunun bir parçası. Bir başka araştırmaya göre kullanımı dengeleyebilen hastaneler, hastalıkların antibiyotiğe karşı bağışıklık kazanmasını da önlemiş oluyor.

Doktorlar genellikle ameliyat öncesi ya da sonrasında enfeksiyonu önlemek için hastalara antibiotik veriyor. Doktorlar ayrıca hastalarından kültür alıp, enfeksiyonu en iyi hangi ilacın yenebileceğini belirledikten sonra uygun antibiotik verebiliyor. Ama bazı doktorlar hastalarından kültür almadan da antibiotik öneriyor. Araştırmaya göre esas sorun da bu. Tufts Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doktor Stuart Levy kültür testi yapılmadan hastaya antibiyotik verilmesini "farkında olmadan kitlesel imhaya yol açan silahlar üretmeye" benzetiyor. Levy, "Bizim iyileştiremediklerimizi, bu ilaçlar öldürüyor." şeklide konuşuyor.

Bağışıklık kazanan bakteri ölümcül hastalıklara yol açabiliyor. Belçikalı araştırmacılar, bu yüzden yanlış antibiotik vermelerinin, son derece tehlikeli sonuçlar doğurabileceği konusunda doktorları uyarıyor.

XS
SM
MD
LG