Erişilebilirlik

İsrail Barış Planından Hoşnut Değil


İsrail yeniden canlandırılan Arap barış planı hakkında memnuniyet ifade etmekten kaçındı. Bununla birlikte İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Araplar’ın Yahudi devletine karşı düşüncelerinde çok büyük bir değişiklik görüldüğünü belirtti.

Başbakan yardımcısı Shimon Peres radyoya verdiği demeçte toprak karşılığında barış esasına dayalı Arap planının görüşme yapılmadan kabul edilemeyeceğini belirtti. Arap ülkeleri İsrail’e toprak karşılığı barış planını kabul etmesi çağrısında bulundu.

Riyad’da dün sona eren Arap zirvesinde onaylanan plan İsrail’in 1967 savaşında ele geçirdiği toprakları tümüyle geri vermesi koşuluyla Yahudi devletiyle normal ilişkiler kurulmasını öngörüyor. Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas İsrail’den yeni bir barış şansını daha kaçırmamasını istedi.

İsrail, ilk kez 2002 yılında ortaya atılan planı bazı değişiklikler yapılması halinde kabul edebileceğini açıklamıştı, ancak zirvede onaylanan planda değişiklik yapılmadı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el Faysal da İsrail planı bir kere daha reddederse bunun barış istemediği anlamına geleceğini kaydetti.

Dün sona eren iki günlük zirveye Arap Birliği’nin 22 üyesi ile birçok Müslüman ülkenin liderleri katıldı.

XS
SM
MD
LG