Erişilebilirlik

İngiltere'den İran'a Uyarı


İngiltere Başbakanı Tony Blair, İngiliz askerlerini serbest bırakmadıkça Tahran hükümetinin tüm dünyada yalnız kalacağını belirtti.

Cuma günü bir açıklama yapan Başbakan, gözaltındaki 15 İngiliz askerinin İran televizyonlarında teşhir edilmesini de çirkin bir hareket olarak niteledi.

Tony Blair, gerginliğin ancak askerlerin serbest bırakılmasıyla giderilebileceğini de sözlerine ekledi.

Bu arada İran televizyonunda tutuklu askerlerden birinin açıklaması yayınlandı. Nathan Thomas Summers adlı denizci açıklamasında İran'ın kara sularını ihlal ettiklerini söylüyor ve İranlılardan özür diliyor.

Askerin açıklamayı kendi rızasıyla yapıp yapmadığı belli değil.

Dün de gruptaki tek kadın asker olan Faye Turney benzeri şeyler söylemiş; olayın Tahran hükümetinin iddida ettiği gibi İran karasularında meydana geldiğini ileri sürmüştü.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İran’ın 15 İngiliz denizciyi gözaltına almasıyla ilgili olarak fazla sert olmayan bir bildiri yayınladı.

Bildiride olaydan büyük kaygı duyulduğu ifade ediliyor ve İran’dan tutuklu askerleri bu ülkede görevli İngiliz diplomatlarla görüştürmesi isteniyor. Bildiride ayrıca sorunun en kısa zamanda çözümlenmesi gerektiği de vurgulanıyor.

Haberlere göre askerlerin derhal serbest bırakılması yönünde İngiltere’nin bildiriye koydurmak istediği maddeye Rusya karşı çıktı.

Ahmedinejad Türkiye'nin Önerisini Dikkate Alacak

İran 15 İngiliz denizci arasındaki tek kadının serbest bırakılması için Türkiye’nin yaptığı çağrıyı dikkate alacağını açıkladı. İran devlet televizyonu, bunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'dan istediğini bildirdi.

İran daha önce kadın denizci Faye Turney’in yakında serbest bırakılacağını açıklamış ancak daha sonra, bundan vaz geçildiğini bildirmişti.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Larijani, İngiltere'nin yanlış bir tavır içinde olduğunu öne sürmüş ve İngiliz hükümeti tutumunu değiştirmediği taktirde, Faye Turney'ın serbest bırakılmasının gecikebileceğini söylemişti.

İran Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki, askerlerin salıverilmesi için Londra hükümetinin olayın İran karasularına girdiğini kabul etmesinde ısrar ediyor.

İngiltere ise bunu reddediyor, uydu fotoğraflarına dayanarak olayın Irak karasularında meydana geldiğini savunuyor. İngiltere, tutuklu denizciler serbest bırakılıncaya kadar İran ile ikili ilişkileri dondurma kararı aldı.

XS
SM
MD
LG