Erişilebilirlik

İran'dan İngiltere'ye Yeni Uyarı


İngiltere, Birleşmiş Milletler'in Basra Körfezi'ndeki olayla ilgili olarak İran'ı kınamasını istiyor.

Londra hükümetinin Güvenlik Konseyi'ne yaptığı başvuruda geçen Cuma günü İran karasularına girdikleri iddiasıyla gözaltına alınan 15 İngiliz denizcinin derhal serbest bırakılması da isteniyor.

Bu arada İran Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Ali Larijani, İngiltere'nin yanlış bir tavır içinde olduğunu öne sürdü ve İngiliz hükümeti tutumunu değiştirmediği taktirde gruptaki tek kadın asker olan Faye Turney'ın serbest bırakılmasının gecikebileceğini söyledi.

Arap Birliği zirvesi için Riyad'da bulunan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da konuyla ilgili olarak İran Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki ile özel bir görüşme yaptı.

Manuçer Muttaki, İngiltere’nin, 15 askerinin İran karasularına girdiğini kabul etmesinde ısrar ediyor. Bakan, İngiltere’den gelecek bu tür bir açıklamanın krizin giderilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Olayın Irak karasularında meydana geldiğini öne süren İngiltere, tutuklu denizciler serbest bırakılıncaya kadar İran ile ikili ilişkileri dondurma kararı aldı.

Öte yandan Tahran hükümeti, İngiliz denizcilerden bir kısmının görüntülerini dün devlet televizyonunda yayınladı.

İngiltere yayına tepki gösterdi ve Cenevre Sözleşmesinin tutuklu askerlerin teşhir edilmesini yasaklayan hükmüne aykırı olduğunu ileri süddü. TV filminde kadın asker Faye Turney, olay sırasında İran karasularında bulunduklarını belirtiyor ve İranlı yetkililerin kendilerine konuksever davrandığını söylüyordu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, başı örtülü Turney’in konuşmasını baskı altında yaptığını söyledi.

XS
SM
MD
LG