Erişilebilirlik

28 Mart Amerikan Basınından Özetler


Dışişleri bakanı Abdullah Gül, Washington Times gazetesinde yayımlanan makalesinde Türkiye’nin Amerika’yla olan stratejik işbirliğine rağmen, Ermeni soykırımı iddialarının Amerikan Kongresinde gündeme gelmesini eleştiriyor. Gül, bu konuda siyasilerin değil, tarihçilerin karar vermesi gerektiğinin altını çiziyor.

"Bir siyasetçi olarak, çıkar gruplarının uyguladıkları baskıyı anlayışla karşılıyorum. Ancak, karar verirken bu baskılardan kurtulmak ve yapılacak tercihin hem ulusal hem de uluslararası düzeydeki yansımalarını iyi hesaplamak gerekiyor. Bütün ülkelerin, özellikle de komşu ülkelerin çıkarlarının birbirine bağlı olduğu küreselleşen dünyada, verdiğimiz her karar bize geri dönüyor."

USA Today Sırpların, Kosova’ya bağımsızlık verilmesini öngören Birleşmiş Milletler planına karşı çıktığını belirtiyor. Rusya’nın da Sırplara destek verdiğini hatırlatan gazete, Moskova’nın veto hakkını kullanması durumunda bölgedeki gerginliğin daha da artacağı uyarısında bulunuyor.

"Kosova’nın bağımsızlığını kazanması, Kürtlerin kendi devletlerini kurmak istediği Irak açısından kötü bir örnek oluşturacaktır. Ancak öne çıkan kriter, gerçekçilik olmalıdır. Tıpkı Kuzey İrlanda ve Irak’ta olduğu gibi, Kosova ve Sırbistan’da da kökü çok derinlere uzanan kin ve nefret artık unutulmalıdır. Sırpların, Irak’taki şiddete dayalı gelişmeleri kendilerine örnek almaması gerekir. Rusya da bu konuda engel değil, destek olmalıdır."

Los Angeles Times Riyad’da bugün başlayan Arap Birliği zirvesinde, İsrail-Filistin barışı konusunda olumlu bazı adımlar atılabileceği yorumunda bulunuyor. Ancak gazete, yine de ihtiyatlı bir tavır sergiliyor ve beklentilerin abartılmaması gerektiğini vurguluyor.

"Çağdaş Arap liderlerinin, İsrail’i kınamak dışında üzerinde uzlaşabileceği çok az konu var. Ve elbette ki, bölgedeki en güçlü yönetimler açısından bir tehdit oluşturan demokrasi ve insan hakları gibi konular, Arap liderlerin üzerinde uzlaştığı başlıklar arasında yer almıyor. Buna rağmen eğer Arap liderler, İsrail’le uzlaşma ve Lübnan’daki mezhep çatışmalarına çözüm bulma gibi konularda bir adım atabilirse, Arap Birliği küresel düzeyde olumlu bir rol üstlenebilir. Yine de, beklentilerinizi fazla yükseltmeyin."

Christian Science Monitor Orta Asya’daki enerji kaynakları konusunda büyük güçler arasındaki rekabetin giderek yoğunlaştığına dikkat çekiyor. Haberde, 19. Yüzyılda bölgede oynanan büyük oyunun tekrar yaşandığı vurgulanıyor.

"Oyunun bu devresinde, asıl hedef dünyada giderek azalan petrol rezervlerinin yaklaşık % 5’ini dünya pazarlarına taşıyan boru hatlarının denetimini ele geçirmek. Ve bu oyunda çok fazla oyuncu var. Amerika, Çin, Fransa ve Hindistan’ın yanı sıra, bölgedeki beş eski Sovyet cumhuriyeti de oyuna katılıyor. Bu da, otoriter yönetimler, yükselen militan İslam ve Afganistan’daki haşhaş tarlalarından yola çıkan uyuşturucular gibi yerel sorunlara, yeni bir uluslararası boyut kazandırıyor."


XS
SM
MD
LG