Erişilebilirlik

Karma Parlamento Heyeti İngiltere'de


Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu’nun Türk üyelerinden oluşan bir heyet İngiltere’yi ziyaret ediyor.

Karma Parlamento Komisyonu’nun Türk üyeleri Londra’da gerek İngiliz muhatapları gerekse Türk sivil toplum temsilcileriyle bir dizi görüşmelerde bulundular. Komisyonun Türk üyeleri, ziyaretlerinin ana amacının, çeşitli Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk topluluklarının Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesi konusunda ne düşündüklerini öğrenmek olduğunu vurguladılar. Türk delegasyonunun başkanı AKP Trabzon milletvekili Profesör Aydın Dumanoğlu, amaçlarının Türk ve Avrupa kamuoylarının karşılıklı beklentilerini öğrenmek ve kamuoylarını birbirine yaklaştırmak olduğunu kaydetti. Dumanoğlu, “Avrupa’da yaşayan Türklerin sayısı, AB’ye üye birçok ülkenin nüfusundan daha fazla. Avrupa’ya ise Türkiye’den daha yakın. Onlar konuya nasıl bakıyor, onu öğrenmeye geldik,” şeklinde konuştu. Dumanoğlu bu konudaki izlenimlerini gerek İngiliz ve gerekse diğer Avrupa ülkesi parlamentolarındaki muhataplarına iletmekte olduklarını belirtti. Türk delegasyonu, İngiltere’den önce Belçika, Hollanda ve Almanya’yı da ziyaret etti.

Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu üyeleri Londra temasları sırasında, çeşitli belediyelerde görev yapan Türk belediye meclis üyeleri, Türk Dernekleri Federasyonu, bazı Türk öğrenci ve öğretmenleri ve Türk-İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası üyeleri ile görüşmelerde bulunarak sorunlarını dinlediler ve düşüncelerini öğrendiler.

Delegasyon üyeleri, ayrıca, İngiltere Lordlar Kamarası Avrupa Birliği Komisyonu üyeleri ile bir araya geldiler. İngiliz muhataplarının kendilerine, Türkiye’nin AB’ye bir gün tam üye olarak katılacağından şüpheleri olmaması gerektiğini söylediğini belirttiler. Söz konusu görüşmenin yaklaşık iki saat sürdüğüne işaret ettiler. Türk milletvekilleri, daha sonra da, İngiliz Parlamentosu’ndaki Türk-İngiliz Dostluk Grubunun bazı üyeleri ile bir araya gelerek, Türk toplum temsilcilerinden elde ettikleri izlenimleri aktardılar. Türk delegasyon üyeleri, Türkiye’ye döndüklerinde izlenimlerini bir rapor halinde hükümet ve parlamentoya sunacaklarını bildirdiler. Londra’yı ziyaret eden heyette, ayrıca, AKP’den İzmir milletvekili Zekeriya Akçam ve Rize milletvekili İlyas Çakır ile CHP’den İstanbul milletvekili Halil Akyüz yer aldı. Akyüz, “bazı çevreler, Türkiye’nin AB’ye girmesine engel çıkartıyorlar. Türkiye’deki engelleri aşıyoruz. Avrupa’daki engelleri de aşacağız. Tam üye olacağız. Bu bir medeniyet projesidir,” dedi.

40 üyeli Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu, 15 Türk ve 25 Avrupalı parlamenterden oluşuyor.

XS
SM
MD
LG