Erişilebilirlik

ATC Konferansı Başladı


Türk Amerikan Konseyi tarafından düzenlenen 26. Türk Amerikan İlişkileri Konferansı Washington’da başladı. Türk ve Amerikalı yetkililerin yanı sıra işadamları ve akademisyenlerin katıldığı konferansın ilk gününde savunma, enerji ve ticaret konuları ele alındı.

Toplantılarının açılışında konuşan Amerikalı emekli Korgeneral Brent Scowcroft, Türk-Amerikan ilişkilerinin bazı alanlarda görüş ayrılıklarına rağmen sağlıklı olduğunu söyledi. Türk ekonomisindeki gelişmelerden övgüyle söz eden Scowcroft, Türkiye’ye yapılan dış yatırımların, yabancı sermayenin ülkenin geleceğine duyduğu güveni gösterdiğini kaydetti. Scowcroft, Kongre’ye sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarının ikili ilişkilere zarar verecek bir girişim olduğunu vurguladı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, konuşmasında Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin yedinci, dünyanın on dokuzuncu büyük ekonomisi olduğunu anımsattı ve ekonomik büyümenin hızla devam ettiğini belirtti.

Türk Amerikan ilişkilerinin uzun bir geçmişi bulunduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Kongre’ye sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısından rahatsızlık duyduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, politikacıların tarihi yeniden yazmaya kalkışmaması gerektiğini söyledi ve “tarih, tarihçilere bırakılmalı dedi”.

Savunma ve Güvenlik alanındaki politikaların ele alındığı toplantıda konuşan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun Türkiye’nin uluslararası barış ve güvenliğe katkılarını anlattı. Saygun, Türkiye’nin dünyanın dört bir yanındaki barış operasyonlarına katıldığını, NATO kuvvetlerine zaman zaman liderlik ettiğini vurguladı. Saygun, PKK ile mücadele, Kerkük referandumu ve Irak’ın birliğini korumak anlamında Türkiye’nin Irak’la ilgili hassasiyetlerini dile getirdi.

Amerika Genelkurmay Başkan Yardımcısı Amiral Edmund Giambastiani, askeri alanda ikili ilişkilere verdikleri önemi vurguladı. Giambastiani “Türk Amerikan ilişkilerinin geleceği konusunda iyimserim” dedi.

Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Ali Babacan, Türk Amerikan Konseyi toplantısında bir konuşma yaptı. Devlet Bakanı Ali Babacan, Türk ekonomisindeki gelişmeleri ve Avrupa Birliğine üyelik sürecinde kaydedilen ilerlemeyi anlattı. Avrupa Birliği sürecinin Türk ekonomisine olumlu olarak yansıdığını kaydeden Babacan, dış yatırımın ve ihracatın arttığını belirtti.

Türkiye’nin üyeliği konusunda verilecek kararın, Avrupa Birliği’nin geleceğiyle ilgili olduğunu vurgulayan Babacan, şu anda üyelikten söz etmek için erken olduğunu, izlenimlerin ve gerçeklerin değişeceğini belirtti. Babacan, burada, bazı önyargılar bulunduğunu, bunların zamanla giderileceğini kaydetti. Ali Babacan, tam üyelik hedefinin bulunmasının önemli olduğunu ve bu sürecin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Ali Babacan yaz aylarına kadar müzakere edilen 35 başlıktan dördünün daha açılacağını söyledi.. Bu arada, hatırlatmakta fayda var, 35 müzakere başlığından 8’i hala askıda bulunuyor.

Türk Amerikan ilişkilerine de değinen Babacan, iki ülke arasında pek çok alanda işbirliği yapıldığını vurguladı. Babacan, Türkiye’yle Amerika’nın enerji nakli, terörle mücadele, ve bölgesel güvenlik konuları gibi alanlarda işbirliği yaptığını belirtti. Babacan şöyle dedi: ‘Çok yanlı ilişkilerimiz güçlü; ve bu ortaklığa bağlıyız.’

Babacan Amerikan Kongresine sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarıları da eleştirdi, bu konuda Türkiye’de önemli bir hassasiyet bulunduğunu vurguladı.

Son olarak, Devlet Bakanı Ali Babacan, PKK terör örgütüyle mücadele konusunda, kaydedilecek ilerlemelerin Türk Amerikan ilişkilerine olumlu olarak yansıyacağını vurguladı.

Günün bir diğer önemli toplantısı da enerji konusundaydı. Konuşmacılar Türkiye’nin enerji ihtiyacının 2020 yılında yüzde yüz altmış artacağını ve 2010 yılı itibariyle mevcut kaynakların enerji talebini karşılayamayacak duruma geleceğini belirtti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek, Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalıştıklarını, özelleştirme ve özel sektör yatırımlarını desteklediklerini söyledi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman Demirci gelecek 10 yıl içinde Türkiye’de enerji alanında 60 milyar Dolarlık yeni yatırıma ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Türkiye’nin özelleştirme çalışmalarında dünyada Çin’in ardından ikinci sırada olduğunu kaydeden Demirci, mevcut yatırım planları gerçekleşse bile 2010-2011 yıllarında Türkiye’nin artan talebi karşılayamayacağı için bir enerji sorunu yaşayabileceğini vurguladı.


XS
SM
MD
LG