Erişilebilirlik

İran İngiliz Askerlerini Mahkemeye Çıkaracak


İran, Basra Körfezi’nde gözaltına alınan 15 İngiliz Deniz Kuvvetleri personelini mahkemeye çıkarmayı planladığını bildirdi.

New York’ta açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki, dün İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett’le telefon görüşmesi yaptı. Muttaki, askerlerin Cuma günü İran karasularında ele geçirildiğini söyledi.

Tahran hükümeti İngiliz diplomatların gözaltındaki askerlerle görüşmesine izin vermiyor.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, İran’ın, 15 İngiliz askerini esir almasının “yanlış ve haklı gösterilemez” olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’nin 50. kuruluş yıldönümü için katıldığı törenlerden sonra ilk kez resmi tepkisini açıklayan Tony Blair şöyle konuştu: “Askerlerimizin İran kara sularına girdikleri doğru değil. İran hükümetinin, bu konunun bizim için ne derece önemli olduğunu anladığını umarım. Onlara mesajımızı çok açık biçimde ilettik. Bu konuda ne derece ciddi olduğumuz konusunda en ufak bir şüpheleri olmasın.” Blair, şu ana kadar konuşmamasının nedeninin ise, krizin “mümkün olan en kolay ve diplomatik yoldan çözülmesini beklemekten” kaynaklandığını vurguladı.

İngiltere Başbakanı’nın, İran’a bu mesajı, bugün Tahran’da İngiliz ve İranlı yetkililer arasında yapılan bir görüşmede de dile getirildi. Ancak, Londra’ya ulaşan haberlere gore, İran, İngiltere’nin askerleriyle görüştürülmesi isteğini geri çevirdi.

İran, 15 İngiliz deniz piyade ve personelinin karasularına “casusluk” amacıyla girdiğini iddia ediyor. İngiltere ise bu iddialari reddederek, askerlerin Irak karasularında olağan teftiş ve devriye görevlerini yürütmekte olduklarını söylüyor. Bu arada, sözkonusu 15 İngiliz askerinden birisinin kadın olduğu bildirildi. İran’ın hareketi, AB dönem başkanı sıfatıyla Almanya tarafından da kınandı ve İngiliz askerlerin derhal serbest bırakılması istendi.

Tüm bu olaylar ise, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin nükleer programından dolayı İran’a karşı daha sert ambargo önlemleri uygulanmasını içeren yeni bir kararıyla aynı döneme rastlıyor. İngiliz basınında çıkan yorumlarda, Tahran’ın, esir alma olayına, uluslararası toplumla gerginleşen ilişkileri konusunda bir pazarlık kozu olarak kullanmak amacıyla bilerek giriştiği iddia edildi. İran, 2004’te de 8 İngiliz askerini, karasularına girdikleri gerekçesiyle tutukladıktan üç gün sonra serbest bırakmıştı.

XS
SM
MD
LG