Erişilebilirlik

Ankara'da Orta Doğu Trafiği


Amerika’nın Bağdat’ta 10 Mart’ta İran ve Suriye ile aynı masaya oturmasının ardından Irak için ‘aktif diplomasi’ yürüten Ankara’da, Orta Doğu trafiği yoğunlaşıyor. Ankara, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani’nin Arap ülkelerindeki temaslarını yakından izlerken, bu haftaya İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett’ı ağırlayarak başlayacak. Başbakan Erdoğan, 28 Mart’ta Riyad’da yapılacak Arap Birliği zirvesine katılacak.

Ankara’da dikkatler İstanbul’da Irak için yapılması öngörülen uluslararası güvenlik konferansına çevrilmiş durumda. Konferansın Nisan başında dışişleri bakanları seviyesinde yapılması için bir taraftan Amerika ve Birleşmiş Milletler ile yoğun temas kuran Dışişleri Bakanlığı, bir taraftan da tüm Orta Doğu dünyasının onayını almaya çalışıyor. Bakanlığın, Amerika ve BM’den onay aldığı belirtilirken, konferansın Bağdat dışında yapılmasını istemeyen İran’ı ikna için geçen hafta Ankara’nın konuğu olan Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile birlikte temaslarını yoğunlaştırdığı kaydediliyor.

Ankara, bu yoğun temaslar arasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani’nin Arap ülkelerine yaptığı ziyareti de yakından izliyor. Arap ülkelerinin Şii İbrahim El-Maliki hükümetini ve Irak’ta artan Şii etkisini dengelemek için Barzani ile görüşmek istediklerini düşünen Türk diplomatlar, Barzani’nin bölge halklarıyla diyaloğunu normal görüyor.

Hem düşünsel hem de fiziksel olarak Irak gündeminin yoğunluk kazandığı Ankara’da bu hafta devreye bir de İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett girecek. Bu akşam Ankara’da olacak Beckett, yarın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile biraraya gelecek. Beckett ile Gül görüşmesinde Irak’taki gelişmelerin öne çıkacağı belirtiliyor. Gül ile görüştükten sonra İstanbul’a geçecek olan Beckett, Türkiye’nin AB üyelik sürecini değerlendirmek için de burada Başmüzakereci Ali Babacan’la görüşecek.

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mart Çarşamba günü Suudi Arabistan’da yapılacak Arap Birliği zirvesine katılacak. Erdoğan’ın Riyad’da Filistin’in yeni uzlaşma hükümeti Başbakanı İsmail Haniye ile de görüşmesi gündemde.

Başbakan Erdoğan’ın katılacağı Arap Birliği toplantısının en önemli gündem maddelerinden biri, Filistin’de yeni kurulan hükümete destek vermek ve Arap barış planını hayata geçirmek.

Riyad’daki zirveye Arap liderleri ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin yanısıra Türkiye ile birlikte Pakistan, Endonezya ve Malezya da davetli. Başbakan Erdoğan’ın zirvede yapacağı konuşmada Orta Doğu’da Şii-Sünni bloklaşmasına karşı uyarıda bulunması ve yeni Filistin hükümetine de destek vermesi planlanıyor.
XS
SM
MD
LG