Erişilebilirlik

İran İngiliz Denizcileri Gözaltına Aldı


Basra Körfezi’nde devriye gezen 15 İngiliz denizci İran tarafından gözaltına alındı.

İngiltere, iki devriye botundaki deniz komandolarının, Irak karasuları içinde bir ticari gemiyi denetledikten sonra gözaltına alındığını bildirdi.

Savunma Bakanlığın açıklamasına göre, İran savaş gemileri tarafından sarılan devriye botları İran karasularına götürüldü.

İngiliz hükümeti gemicilerle devriye botlarının derhal ve zarar görmemiş olarak iadesini talep etti.

İran’da Nevruz dolayısıyla bugün resmi tatil olduğu için henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

'Derhal Serbest Bırakılsınlar'

İngiltere hükümeti, İran tarafından Şattül Arab nehrinde gemileriyle birlikte ele geçirilerek esir alınan 15 İngiliz deniz personelinin derhal serbest bırakılmasını talep etti. Söz konusu olay, İngiliz deniz kuvvetlerine bağlı devriye birliklerinin Körfez bölgesinde Irak ile İran arasındaki sınır noktalarından birisini oluşturan Şattül Arab su yolunda meydana geldi. İran’ın nükleer programıyla ilgili gelişmelerden dolayı diplomatik hassasiyetlerin halihazırda yüksek olduğu bir döneme rastlayan olay, askeri gerginliğe yol açtı.

İngiltere Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, “söz konusu grup ve kendilerine ait iki bot, ticari bir gemide yaptıkları başarılı aramayı takiben İran gemileri tarafından çevrilerek İran karasularına götürülmüşlerdir. Olayı İranlı otoriteler nezdinde en yüksek düzeyde takip etmekteyiz. İngiltere hükümeti, personelimiz ve teçhizatlarının derhal ve salimen iadelerini talep etmektedir,” dedi. Ayrıca, Londra’daki İran büyükelçisi Resul Muhavedian İngiliz Dışişleri bakanlığına çağrıldı. İran’dan ise, Cuma günü tatili olması sebebiyle henüz resmi bir tepki gelmedi. Bununla birlikte, İngiliz askerlerin mensubu olduğu firkateynin komutanı yaptığı açıklamada, olayın karasuları sınırı konusundaki “basit bir anlaşmazlıktan” meydana gelmiş olmasını ümit ettiğini söyledi. Komutan Nick Lambert, “ İngiliz personelin, Irak karasularında olduğundan en ufak bir şüphem yok. Aynı şekilde, İranlılar da askerlerin İran karasularında olduklarını iddia edebilirler,” dedi ve “sonuçta taktik düzeyde tüm bu olup bitenin basit bir yanlış anlama olduğu ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu. Olay, İran’ın bölgede askeri deniz tatbikatlarına başlamasının bir gün sonrasına rastlıyor.

2004 yılında da aynı bölgede, yine iki ülke arasında benzer bir olay meydana gelmiş, o zaman ele geçirilen 8 İngiliz askeri gözleri bağlı biçimde yürütülerek, İran’dan özür dileyen görüntüleri İran televizyonunda yayınlanmıştı.

XS
SM
MD
LG