Erişilebilirlik

'Hamburglu Bir İstanbullu': Öger'le Söyleşi


Vural Öger 1942 Ankara doğumlu, 1961’den bu yana ise Almanya’nın ünlü liman kenti Hamburg’da yaşıyor. 1969 yılında Almanya’dan Türkiye’ye ilk charter uçuşlarını başlatarak seyahat sektörüne giren Öger, 1973 yılından bu yana da kendi adını taşıyan tröstün başkanı. Özellikle Türkiye ve Küba gezilerine yoğunlaşan Almanya’nın üçüncü büyük seyahat firmasındaki başarıları ile dikkati çeken ve 2005’de o zamanki Sosyaldemokrat Parti lideri ve başbakan Gerhard Schröder’in israrları, hatta zorlaması ile Avrupa Parlamentosu milletvekilliğine başlayan Vural Öger, önceleri çekinceli bir tavır sergilese de şimdilerde ikinci işine iyice ısınmışa benziyor.

Öger, partisi SPD’nin ve Avrupa Parlamentosu’ndaki Sosyal Demokrat milletvekillerinin Türkiye ve Türkiye’nin AB üyeliğine yaklaşımlarından hoşnut. Hıristiyan Birlik Partilerinin ise kültürel, etnik ve dini açıdan Türkiye’nin üyeliğine karşı olduklarını belirten Öger, bunun Avrupa Birliği'ni ve Parlamento’yu bağlamayacağını ifade ediyor.

Türkiye’nin AB üyeliğinin ateşli savunucularından olan ve Almanya’nın AB dönem başkanlığı sonunda Türkiye’nin AB üyelik tartışmalarının daha sağlıklı bir konuma dönüşeceğini belirten milletvekili, bu bağlamda öne çıkan Ermeni meselesinin ise engel arama arayışından öte bir özellik taşımadığını öne sürüyor. Öger, AB parlamentosunda bu konunun ayrıntılı bir biçimde ele alındığını ve adil bir sonuca varıldığını hatırlatıyor.

Kendini 'Hamburglu bir İstanbullu' olarak tanımlayan Öger politik angajmanına rağmen, kendi iş alanında başarılarını sürdürüyor. Nitekim bir kaç gün önce sona eren Uluslarası Berlin Turizm Borsası İTB’de Öger standına, Berlin Fuarcılık kuruluşu yaklaşık 11 bin şirket arasında altıncı kez birincilik ödülünü verildi.

Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın hazırladığı söyleşinin ayrıntılarına, yukarıdaki Windows Media bağlantısından ulaşabillirsiniz.
XS
SM
MD
LG