Erişilebilirlik

Burns: 'Rusya İran'a Baskı Yapıyor'


Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Rusya’nın, nükleer programını durdurması için İran’a baskı yapmaya başladığını söyledi.

Burns bir Kongre komisyonunda yaptığı açıklamada, Rusya’nın İran’a nükleer yakıt göndermeme kararının, Tahran hükümetine bir mesaj olduğunu söyledi. Nicholas Burns bunun, artık Rusya’nın İran’la işini “her zamanki gibi yürütmeyeceği” anlamına geldiğini belirtti.

Sözkonusu durum, New York Times gazetesinin bir haberiyle ortaya çıkmıştı. Ancak Rusya, gazete haberini yalanladı. Moskova, nükleer yakıt göndermeme kararını, İran’ın ödemelerini geciktirmesine bağlıyor.

Rusya’nın İran’la ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde görüşülen yeni yaptırım paketini yumuşatmaya çalıştığı biliniyordu.

Bu arada İran’ın dini lideri Ayatullah Ali Hamaney, ülkesinin bir saldırıya karşı elindeki tüm imkanları kullanacağı uyarısında bulundu.

Hamaney, Amerika ve diğer ülkeler Tahran’a karşı tehdit, kuvvet ve şiddete başvurursa, İran’ın düşman saldırılarına gerekli karşılığı vereceğini söyledi. İran’ın nükleer faaliyetlerinin uluslararası kurallara uygun olduğunu vurgulayan Hamaney, Güvenlik Konseyi ne karar alırsa alsın bu faaliyetlerin devam edeceğini de belirtti.
XS
SM
MD
LG