Erişilebilirlik

Filistin Hükümetine Fransa'dan Destek


Geçtiğimiz haftasonu kurulan yeni Filistin Ulusal Birlik Hükümeti’ne Fransa’dan büyük destek geldi. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jean Baptiste Mattei, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, yeni Filistin hükümetinin Hamaslı olmayan üyeleriyle görüşmeye hazır olduklarını kaydetti. Mattei, gelinen noktada Filistin Hükümeti’ne doğrudan maddi yardım yapılmasının gerekli olduğuna inandıklarını da kaydederek, Avrupalı ortaklarıyla konuya ilişkin olarak görüştüklerini ve Avrupa Birliği ülkelerinin yardım konusunu tartışmakta olduğunu vurguladı.

Bu arada Avrupa Birliği ise, Filistin’e uluslararası mali yardım için gerekli mekanizmaları harekete geçirmek için üç ay bekleme kararı aldıklarını açıkladı. İsrail, Avrupa Birliği tarafından alınan bu karardan memnuniyet duyduğunu gizlemiyor. Başbakan Ehud Olmert’in sözcüsü Miri Eisin, “Uluslararası toplumun dikkatli bir yaklaşımla, önceki pozisyonlarını korumalarından dolayı son derece memnunuz. Yeni Filistin hükümetinin, Ortadoğu dörtlüsü tarafından ortaya konan şartları yerine getirmesi gerekir” dedi.

Amerika, Avrupa Birliği, Rusya ve Birleşmiş Milletler’den oluşan Ortadoğu dörtlüsü, yeni hükümetin İsrail devletini tanımasını ve şiddeti reddetmesini şart koşuyor. Avrupa Birliği ise temkinli yaklaşıyor ve Filistin yönetiminin “Ne dediğinden çok ne yapacağına bakacağız” tavrını sergiliyor. Fakat gelişmeyi Ortadoğu için bir şans olarak gören Avrupalı ülke sayısı da giderek artıyor. Norveç’in yeni hükümeti tanımasının ardından Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik de, Filistin ile ilişkileri normalleştirmek için meslektayı Ziad Abou Amr’ı Viyana’ya davet etti.

Ortadoğu’nun onlarca yıldır kanayan yarası Filistin’in en önemli iki büyük hareketi Hamas ve El Fetih, aylardır üzerinde pazarlıkları devam eden ulusal birlik hükümeti üzerinde 8 Şubat’ta anlaştı, geçtiğimiz Cumartesi günü de Parlamento’dan onay olarak göreve başladı. Şimdi gözler hükümetin taahhütlerini ne kadar yaşama geçireceğine çevrildi.
XS
SM
MD
LG