Erişilebilirlik

İngiltere: 'Okulda Peçe Takmak Yasaklanabilir'


İngiltere’de hükümet, okullara, kız öğrencilerin peçe takmalarını yasaklama yetkisi verdi.

Eğitim bakanlığının bugün açıkladığı yeni yönetmeliğe göre peçe yasağı konusunda karar, okul yöneticilerine bırakılıyor, ülke çapında bir uygulama zorunluluğu getirilmiyor.

Eğitim Bakanlığı, okul yöneticilerine, kıyafet kurallarını koymadan önce yerel toplulukların ve ebeveynlerin görüşlerini almaları tavsiyesinde de bulunuyor.

İngiltere’de bundan böyle okullar uygun gördükleri zaman özellikle peçe kullanımını yasaklayabilecek. Peçe kullanımı konusunda daha önce açık bir kural olmadığı için farklı uygulamalar söz konusuydu. Bunun yarattığı sorunlar ve bazı öğrencilerin peçe kullanmalarına izin vermeyen okullarını dava etmesi, İngiltere Eğitim Bakanlığı’nı bu konuda karar almaya zorladı.

Yeni karar uyarınca bundan böyle okul kıyafetleri ve peçe kullanımı konusunda, okullar ve okul müdürleri yetkili olacak. Eğer bir yasaklama kararı alınırsa, bu güvenlik ve öğrenim kuralları çerçevesinde yapılacak. Yani, öğrenciyle öğretmenin göz temasını ve iletişimi engellememesi, dolayısıyla öğrenimi güçleştirmemesi esas alınacak.

Ancak Bakanlık, öğrencilerin dini kıyafetlerine imkan dahilinde karşı çıkılmaması için çaba gösterilmesini de istendi. Ancak bunun nasıl yapılacağı konusunda bir kural belirlenmedi.

Konu, bu yakınlarda, bir kız öğrencinin, okulunu, peçeyle sınıfa girmesine izin vermemesi yüzünden dava etmesi üzerine alevlenmişti. Davaya bakan mahkeme, öğrencinin talebini reddetmişti. Kararda, öğretmenin, öğrencinin ders sırasında dikkatli istekli ya da stresli olup olmadığını görüp, anlayabilmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Karara, İngiltere’deki çeşitli Müslüman kuruluşlardan farklı tepkiler geldi. Bazıları kararın uygun olduğunu belirtirken, diğerleri eleştirdi. Kıyafet seçimi konusu, liberal yaklaşımıyla tanınan İngiltere’de genellikle bir insan hakkı konusu olarak görülüyor. Eğitim Bakanlığı son kararın bir yasak değil, yetkiyi okullara devreden bir karar olduğunu savundu.

XS
SM
MD
LG